Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Metanskat, klima og biogas - Skattekommissionen sætter sig mellem to stole

Pressemeddelelse

Skattekommissionen foreslår en afgift på metan, som i praksis udmøntes som en skat pr. dyreenhed i husdyrbrugene. Kvægbrugene klager over, at dette vil ødelægge deres økonomi, og nu truer de med at flytte køerne til udlandet, hvis det realiseres. Arla har så meddelt, at i så fald flytter de også til udlandet.

Det Økologiske Råd er helt enige med Skattekommissionen i, at der skal gøres en yderligere indsats for at begrænse udslip af drivhusgasser fra landbruget. Men kommissionen har satˇsig mellem to stole med sit forslag. Enten skal man lave en afgift, som motiverer landbruget til at indrette deres husdyrproduktion på en måde, som giver mindst mulig udslip af metan. Det er netop hvad der ligger i Det Økologiske Råds forslag – om en afgift på gylle, som ikke bioforgasses. Denne vil også i praksis skulle betales pr. dyreenhed, men husdyrbrugene kan altså slippe for afgiften, hvis de bioforgasser deres gylle. Dermed sænkes metan-udslippet, samtidig med at der produceres energi, som kan erstatte fossile brændstoffer. Man får med andre ord en dobbelt positiv klimaeffekt.

Eller også skal man lave en afgift på kød – specielt oksekød, idet køer giver langt mere metan end svin og fjerkræ. I så fald skal det være en afgift på alt kød, der købes af danske forbrugere, uanset om det er danskproduceret eller importeret.

Skattekommissionen har derimod foreslået en mellemting – en afgift kun på dansk husdyrhold og samtidig uden nogen handlemulighed for landbruget til at nedbringe afgiften gennem en renere produktionsform. Dermed sætter den sig mellem to stole – med fare for at det hele falder på gulvet. Vi kan kun opfordre til, at man finder den ene af de to stole!

Hvis man vælger afgiften på kød, kan det samtidig få en positiv sundhedseffekt ved at motivere os alle til at spise mere frugt og grønt og mindre kød. Vælger man afgift på ikke-bioforgasset gylle, kan vi reducere brugen af fossile brændsler.

Yderligere oplysninger

Christian Ege, formand for Det Økologiske Råd: 33 18 19 33 /28 58 06 98

Se Det økologiske Råds forslag på side 20-23 i http://www.ecocouncil.dk/download/20090203_groen_skatterapport.pdf
Se resumé af hele Det Økologiske Råds forslag til grøn skattereform:
http://www.ecocouncil.dk/download/20090203_groenskat_flyer.pdf


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small