Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Metanskat, klima og biogas - Skattekommissionen sætter sig mellem to stole

Pressemeddelelse

Skattekommissionen foreslår en afgift på metan, som i praksis udmøntes som en skat pr. dyreenhed i husdyrbrugene. Kvægbrugene klager over, at dette vil ødelægge deres økonomi, og nu truer de med at flytte køerne til udlandet, hvis det realiseres. Arla har så meddelt, at i så fald flytter de også til udlandet.

Det Økologiske Råd er helt enige med Skattekommissionen i, at der skal gøres en yderligere indsats for at begrænse udslip af drivhusgasser fra landbruget. Men kommissionen har satˇsig mellem to stole med sit forslag. Enten skal man lave en afgift, som motiverer landbruget til at indrette deres husdyrproduktion på en måde, som giver mindst mulig udslip af metan. Det er netop hvad der ligger i Det Økologiske Råds forslag – om en afgift på gylle, som ikke bioforgasses. Denne vil også i praksis skulle betales pr. dyreenhed, men husdyrbrugene kan altså slippe for afgiften, hvis de bioforgasser deres gylle. Dermed sænkes metan-udslippet, samtidig med at der produceres energi, som kan erstatte fossile brændstoffer. Man får med andre ord en dobbelt positiv klimaeffekt.

Eller også skal man lave en afgift på kød – specielt oksekød, idet køer giver langt mere metan end svin og fjerkræ. I så fald skal det være en afgift på alt kød, der købes af danske forbrugere, uanset om det er danskproduceret eller importeret.

Skattekommissionen har derimod foreslået en mellemting – en afgift kun på dansk husdyrhold og samtidig uden nogen handlemulighed for landbruget til at nedbringe afgiften gennem en renere produktionsform. Dermed sætter den sig mellem to stole – med fare for at det hele falder på gulvet. Vi kan kun opfordre til, at man finder den ene af de to stole!

Hvis man vælger afgiften på kød, kan det samtidig få en positiv sundhedseffekt ved at motivere os alle til at spise mere frugt og grønt og mindre kød. Vælger man afgift på ikke-bioforgasset gylle, kan vi reducere brugen af fossile brændsler.

Yderligere oplysninger

Christian Ege, formand for Det Økologiske Råd: 33 18 19 33 /28 58 06 98

Se Det økologiske Råds forslag på side 20-23 i http://www.ecocouncil.dk/download/20090203_groen_skatterapport.pdf
Se resumé af hele Det Økologiske Råds forslag til grøn skattereform:
http://www.ecocouncil.dk/download/20090203_groenskat_flyer.pdf


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Plastic - ikke så fantastic

SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

 

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis