"Beat the Microbead"

Læs mere og download app'en her!

Image is not available

Foto: Henrik Hamrén, Baltic Eyes

http://www.ecocouncil.dk/global-okologi
Nyt nummer:
Global Økologi 1/2017
Image is not available

- Din vej til klimavenlig bionaturgas

Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Grøn nytårstale – følger der så handling?

Det økologiske Råd ser med glæde på, at statsministeren i sin nytårstale lagde stor vægt på det grønne – at krisen åbner muligheder for at satse på grøn vækst, og at vi skal have en grøn skattereform med højere skat på forurening og lavere skat på arbejde. Det svarer helt til, hvad han har sagt i de seneste to åbningstaler i Folketinget og på Venstres landsmøde i november. ”Men det virkeligt spændende er, om statsministeren er villig til at følge det op med konkret handling. Her har det hidtil knebet”, udtaler Christian Ege, formand for Det Økologiske Råd.

Der er bl.a. brug for at satse storstilet på energibesparelser, bl.a. i offentlige bygninger. Der er et kolossalt behov for at energirenovere disse, og det er svært at pege på et mere oplagt sted end dette, hvor man kunne vende krisen til nye muligheder. Men her stiller regeringen sig direkte hindrende i vejen med deres anlægsstop, som i mange tilfælde forhindrer kommuner i at energirenovere deres bygninger, endda selvom de kan finde penge til det. Regeringen modsætter sig stadig, at man undtager energirenovering fra anlægstoppet. Her sagde statsministeren blot, at ”hvis det viser sig nødvendigt”, vil man fremrykke offentlige investeringer i skoler, hospitaler m.v. – uden direkte at nævne energirenovering. Det er skræmmende, at regeringen er så uvillig til at handle, selv ved indgangen til 2009, hvor Danmark skal være vært for klimakonferencen.

Den grønne skattereform er helt afgørende for, om vi bliver i stand til at handle på klimaområdet. Der er utallige eksempler på, at der er for ringe økonomisk tilskyndelse til at spare på energien. Man kan f.eks. blot se på, hvor få supermarkeder der har låger for deres lodrette kølediske. Noget tilsvarende gælder mange andre erhvervsvirksomheder. Det skyldes, at de får strømmen til under halv pris af, hvad private borgere betaler.

De færreste husejere får energirenoveret deres hus. Det kunne fremmes, hvis man gjorde ejendomsskatten grøn, dvs. at vi betalte mindre i skat, hvis vi energirenoverer vores hus, end hvis vi ikke gør det. Hvad bilerne angår, tog regeringen hul på det i 2007 med en lille omlægning af registreringsafgiften, som allerede har haft ganske stor effekt i retning af at fremme de mere brændstoføkonomiske biler. Men der er langt større muligheder ad denne vej, hvis regeringen vil.

Nu venter vi spændt på regeringens konkrete handlinger. De første lakmusprøver må blive en vidtgående grøn skattereform og en undtagelse af energirenovering fra kommunernes anlægsramme.

Christian Ege
Formand, Det Økologiske Råd

Yderligere oplysninger: Christian Ege, tlf. 46 35 52 27, 28 58 06 98


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Konference for kommuner og erhvervsvirksomheder:
Grøn vækst og energieffektivitet
Tid: 22. jan. 2018, kl 9-16
Sted: HUSET, Middelfart
Læs mere og tilmeld dig her

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

G 01 17