Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Energi- og klimaforbedringer i kommuner bør undtages fra anlægsloftet

Det Økologiske Råd foreslår en generel undtagelse fra anlægsloftet for energiinvesteringer i landets kommuner, så de kan lave langsigtede klima- og energiinvesteringer.

Det er udtryk for økonomisk kortsigtet tænkning når landets kommuner - pga. anlægsloftet - ikke har mulighed for at lave de energirigtige investeringer som tjener sig hjem på sigt”, udtaler Anne-Mette Wehmüller fra Det Økologiske Råd.

Regeringen har fra starten undtaget både ældreboliger og byggemodning fra anlægsloftet. I betragtning af, at regeringen hævder, at den prioriterer klimapolitikken højt, må det undre, at man ikke har undtaget energibesparende investeringer.

Anlægsloftet har regeringen begrundet med hensynstagen til overophedning af økonomien. Men nu er denne overophedning ved at være forduftet. Nu forventer man fyringer i bygge- og anlægssektoren. Regeringens anlægsloft er forældet samtidig med, at der – rundt omkring i kommunerne – hersker stor forvirring omkring hvad der egentlig skal til for at få en dispensation for anlægsloftet på klima- og energiområdet.

Som lovgivningen er strikket sammen nu, er det uklart. Sønderborg kommune har således fået afslag. Mens Middelfart, derimod, har fået en dispensation til at gennemføre energirenovering af offentlige bygninger til 10 millioner kr. Begge kommuner har meget spændende projekter, som burde sættes i gang hurtigst muligt

Det Økologiske Råd mener, at anlægsloftet og den generelle forvirring omkring dispensationsmulighederne standser ambitiøse, kommunale energi- og klimaprojekter.  Klimaminister Connie Hedegaard (C) har – i anledning af klimatopmødet i 2009 - rejst rundt og fortalt landets kommuner, at de er vigtige aktører i Danmarks klima-indsats.

Men en klimaindsats forudsætter, at kommunerne er i gang med nogle konkrete projekter. Hvis kommunerne hver gang skal søge dispensation for at få lov til at investere i energibesparelser, og flere får afslag - hvor mange kommunale klima- og energiinitiativer vil Danmark så egentlig kunne vise frem i 2009 ?  Det er et spørgsmål Klimaministeren og regeringskollegerne måske burde stille sig selv, udtaler Anne-Mette Wehmüller fra Det Økologiske Råd.

 

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small