Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Spildte år med Bush

Sendt til Jyllandsposten, men ikke optaget

Frederick Kempe (FK), direktør i USAs Nordatlantiske Råd skriver i artiklen “Europa bør takke Bush” i JP d. 29.6., at “G8 mødet dræbte endegyldigt den fejlslagne Kyoto-aftale”. Det er en utrolig udlægning af G8 mødet. Det lykkedes ganske vist Bush at forhindre, at der kom nogen klar vedtagelse på G8-mødet om fremtidigt indgreb over for klimatruslen. Men for første gang gik han med til, at forhandlingerne om en efterfølger for Kyoto-aftalen skal foregå i FN-regi. Det er da en væsentlig indrømmelse – som følger ovenpå at Bush overhovedet har indrømmet, at der er en menneskeskabt drivhuseffekt, som vi er nødt til gøre noget for at modvirke. Dvs. Bush har bevæget sig fra den rene antimiljø-linie til at være fodslæbende og søge at bremse den internationale proces.

Desværre kan man ikke forvente, at der sker så meget mere, før Bush-regeringen er ude af Det Hvide Hus med udgangen af 2008. Men heldigvis er der en kraftig bevægelse i gang i resten af USA. 10 stater, med Californien i spidsen, og op mod 300 byer, har erklæret at de vil begrænse deres udslip, efter en model, der ligner Kyoto-aftalen. Og de har forstået, at satsning på vedvarende energi og energibesparelser ikke bare er en omkostning, men indebærer store muligheder for erhvervsudvikling.

FK skriver endvidere, at Bush har medvirket til ”at tvinge storforurenere som Indien og Kina til forhandlingsbordet”. FK prøver således, præcis som Bush, at bilde verden ind, at Kina og Indien har præcis samme forpligtelse til at begrænse klimagasudslip her og nu, som USA har. Begrundelsen er, at Kina snart vil overhale USA som verdens største udleder af klimagasser. Men det er jo i absolutte tal. Pr. indbygger udleder amerikanerne ca. 5 gange så meget som kineserne – og gabet til inderne er endnu større. Det er fuldstændig korrekt, at vi også skal have Indien og Kina til at reducere, men disse lande har en berettiget forventning om, at de rige lande går i spidsen. I øvrigt er de seneste kinesiske udspil på klimaområdet mere vidtgående, end dem der er kommet fra Bush-administrationen – selvom Kina endnu ikke er villige til at binde sig til bestemte reduktioner.

FK skriver endda, at ”USA nu løber fra Europa inden for udvikling af alternative brændstoffer…”. Her kan han udelukkende tænke på brug af biobrændstoffer i biler. Det er lige præcis den allermest problematiske form for alternativ energi, idet de rige lande – med USA i spidsen – nu er begyndt at støvsuge ulandene for majs, palmeolie m.v. for at bruge dette som erstatning for benzin og diesel. Det har allerede ført til en 4-dobling af prisen på majs i Mexico til stor skade for almindelige mexicanere. Samtidig har efterspørgslen efter palmeolie medvirket til, at Indonesiens afbrænding af regnskov er steget med foruroligende hast. Bush nægter at gribe ind over for amerikanernes fråds med brændstof. Det legitimerer han så ved at satse på biobrændstoffer.

Det er rigtig ærgerligt, at vi er kommet så sent i gang med at bekæmpe klimaforandringerne. George Bush har været en vigtig - om end ikke den eneste – forsinkende faktor. Nu får verden rigtig travlt med at nå at lave en holdbar aftale til klimatopmødet i København i 2009.

Christian Ege
Formand for Det Økologiske Råd


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small