Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Forhøj afgiften på engangsposer

Pressemeddelelse

Der er kommet fornyet politisk debat om de mange engangs-plastposer vi bruger. Forbruget er mere end 3-doblet på 12 år. Det er imidlertid vigtigt, at debatten ikke kommer til at dreje sig om plast- kontra papirsposer. Der er kun marginal forskel på disse miljømæssigt set. Derimod skal det dreje sig om mængden af engangsposer, som vi forbruger. Miljøminister Troels Lund Poulsen henviser til, at de samlede mængder af emballageaffald er langt større end affald fra engangs-bæreposer, hvorfor han hellere vil gøre noget ved emballagen. Men han tilføjer, at han kun vil gå frivillighedens vej. Så er vi tilbage ved daværende miljøminister Lone Dybkjær, som for 20 år siden startede en politisk kampagne mod overemballering – et tema som har været oppe med jævne mellemrum siden. Det har absolut intet ført med sig – hvad der ikke burde overraske nogen, når man kun kommer med moralske opfordringer.

Hvad der derimod hjælper er at bruge prismekanismerne – dvs. grønne afgifter. Vi har en afgift på bæreposer over 5 liters rumindhold. Men da regeringen tiltrådte i 2001 var de af ideologiske grunde imod grønne afgifter. De afskaffede dem dog ikke, men i stedet ophørte de med at regulere afgifterne efter pristallet. Det betyder at deres værdi gradvist er blevet udhulet. Sidste efterår erkendte regeringen delvist, at denne udhuling var en fejl. Man indførte da en pristalsregulering på energiafgifterne. Men man mangler at gøre det samme på de øvrige grønne afgifter, herunder på bæreposer og emballager. Og man bør vel at mærke forhøje dem, så den udhuling, som er sket siden 2001, udlignes. Derudover burde afgiften udtrækkes til også at gælde poser under 5 liter. Disse udleveres i dag oftest gratis. Når jeg går i butikker lørdag formiddag, hører jeg mig selv gentage ”Nej tak, jeg behøver ikke nogen pose”, hver gang jeg tilbydes en gratis pose - i Matas, hos boghandleren, i tøjbutikken osv. Men man skal være hurtig for at slippe for posen – og hvor mange gider hele tiden være opmærksomme på at sige nej tak, når man ikke engang bliver spurgt?

Hvis den politiske vilje er til stede, har vi redskaberne til at sænke forbruget af engangsposer.

Christian Ege
Formand for Det Økologiske Råd

Yderligere oplysninger. Christian Ege, 33 18 19 33 / 28 58 06 98


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small