Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Pressemeddelelse Ud af krisen med grønne investeringer!

I USA bruger Demokraterne sloganet: ”Never waste a good crisis” – dvs. kriser skal udnyttes til at få foretaget nødvendige omstillinger, herunder til mere bæredygtig produktion og forbrug. Et sådant slogan har vi også brug for herhjemme.

Vi har brug for omstilling til langt lavere CO2-udslip. Det kan gøres ved kloge investeringer og stimulation af nye grønne arbejdspladser. 150.000 danske arbejdspladser er forsvundet på få år. Det kræver en gennemgribende fornyelse af dansk økonomi, hvis vi skal være en af verdens grønne økonomier og ikke fortsat miste terræn til andre europæiske lande og Kina.  Det kræver investeringer i energibesparelser, biogas, solceller, vindmøller, kollektiv trafik og elbiler.

Det Økologiske Råd har i flere udgivelser beskrevet hvordan økonomi og miljø hænger sammen og hvordan man kan bruge bl.a. grønne afgifter til at fremme langsigtede investeringer og grøn forbrugeradfærd. Vi har også – i samarbejde med 3F – udgivet et hæfte om etablering af nye grønne job. I Danmark kender vi faktisk recepten - grøn omstilling har tidligere givet os både eksportsucces’er, arbejdspladser og tilmed en omstilling til vedvarende energiformer, der ikke udleder CO2.  Men bliver de erfaringer så brugt i de kriseplaner, som partierne udsender i disse dage?

Regeringens recept er nulvækst. Dette betyder, at kommunerne skal spare yderligere 4 mia. kr./år. Dette vil – udover velfærden - også berøre miljø og klimatiltag i kommunerne. F.eks. bliver det sværere at gennemføre renovering af kommunale ejendomme. Kommunerne kan ganske vist låne til selve energirenoveringen, men denne skal ske i tilknytning til generel renovering af slidte bygninger – og dette vil blive droslet ned, hvis spareplanerne gennemføres.

I S og SF’s økonomiplan ” Fair Løsning” foreslås derimod en fremrykning af offentlige investeringer for 15mia. Herudover lanceres en ny grøn erhvervspolitik. Denne omfatter bl.a.:
støtte til mere miljøvenlig teknologi, herunder til markedsmodning af nye produkter
offentlig grøn indkøbspolitik, hvorved det offentlige kan være med til at fremme produkter uden farlig kemi, økologiske fødevarer m.v., skrappere miljøregulering af store industrielle landbrug
mere satsning på kollektiv trafik, herunder den udsultede busdrift, et opgør med en ineffektiv offentlig erhvervsstøtteordning, en klimafond, som finansierer energirenovering for private boligejere (i form af de såkaldte ESCO projekter). Vi havde gerne set et endnu større fokus på grønne initiativer i planen. Der er imidlertid et overskud på 12,3 mia. kr. – som er øremærket til velfærd m.v. Her vil vi opfordre til, at en del af dette beløb udmøntes i jobskabende, miljø- og klimafremmende tiltag som f.eks. bedre kollektiv trafik, bedre forhold for cyklister, mere vedvarende energi.

Yderligere kommentar, kontakt Det Økologiske Råd ved Anne-Mette Wehmüller, trafik og energimedarbejder 33 18 19 38/26 23 13 05 eller formand Christian Ege, 33 18 19 33/28 58 06 98.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small