Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Regeringen vil lukke munden på grønne organisationer

Demokratiet og naturbeskyttelsen lider et alvorligt knæk med den nye Finanslov for 2011. Udspillet er en seksdobling af gebyret for at klage.

Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Det Økologiske Råd og Friluftsrådet ser udspillet som et direkte angreb på retten til at efterkontrollerer myndighederne.

- Dette viser med al tydelighed, at natur- og miljøbeskyttelsen ikke vægtes af regeringen, for det er netop vores natur, vi ønsker at beskytte, når vi klager. Derimod afslører aftalen en indædt og stædig afvikling af grønne organisationers kontrol med, at naturen nyder den lovmæssige beskyttelse. Det er et demokratisk problem, og det vil forringe naturbeskyttelsen, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Foreningen er den største grønne organisation i Danmark og har gennem næsten 100 år været med til kontrollere demokratiet og sikre retssikkerheden.

Det bliver sværere fremover at være naturens vagthund fordi, det fremover skal koste 3000 kr. at indgive en klage til Natur- og Miljøklagenævnet over for eksempel en afgørelse efter husdyrloven.

Partierne bag forslaget begrunder udspillet med, at Natur- og Miljøklagenævnet i højere grad får mulighed for at rette fokus på de væsentligste sager.

- Men det er et målrettet angreb, der rammer, hvor det gør mest ondt. For selv om vi tilsammen har mange medlemmer i de grønne foreninger, er pengene små og med et medlemskontingent på ca. 300 kr. vil så voldsom en gebyrstigning selvfølgelig give NGO´er et økonomisk problem og knægte vores rolle som naturens vagthund, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Foreningen påklager cirka 2 procent af samtlige afgørelser og er yderst påpasselige med, at alle klager er velbegrundede. Det ses af, at DN da også vinder cirka halvdelen af klagerne, mens foreningen på Husdyrlovsområdet vinder næsten samtlige klager.

- Forslaget er så voldsomt at angreb på civilsamfundets ret til at kigge myndighederne over skulderen, at vi er nødt til at efterprøve om forslaget holder i forhold til vores lovbundne klageret på natur-, miljø og planområdet. Derfor vil vi nu i værksætte en undersøgelse, der afdækker vores muligheder, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

For yderligere oplysninger: Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening på 20402310 eller Tine Gjerløv, pressekoordinator i Danmarks Naturfredningsforening på 22852208

FAKTA: Hidtil har det kostet 500 kroner at klage til Naturklagenævnet, mens det ikke har kostet noget at klage til Miljøklagenævnet. Da Folketinget i foråret vedtog at sammenlægge de to nævn, blev det imidlertid også besluttet at indføre et gebyr for at klage til Miljøklagenævnet. I debatten blev der talt om et gebyr på 500-750 kroner - altså markant mindre end de 3.000 kroner, som nu er besluttet.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small