Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Tid til handling for klima og økonomi

Som det fremgik af Politiken d. 27.12. har regeringen udsat omstillingen af store kraftvarmeværker nær de store byer fra kul til biomasse.

Som det fremgik af Politiken d. 27.12. har regeringen udsat omstillingen af store kraftvarmeværker nær de store byer fra kul til biomasse. Det var ellers det højest profilerede initiativ fra klima- og energiminister Lykke Friis i efteråret. Man får en fornemmelse af at Lykke Friis kæmper en ensom kamp for klimaet imod især de økonomiske Venstre-ministre. Men det er faktisk værre endnu. Lykke Friis’ forslag var et udtryk for at plukke de lavthængende frugter – at vælge den kortsigtede løsning at importere en masse træflis fra bl.a. Rusland og Canada. Som også Klimakommissionen har påpeget, kan dette næppe vare ved, da også mange andre lande vil efterspørge biomasse fra disse lande. De langsigtede løsninger er massive energibesparelser, vindkraft m.v. Det vil kræve brug af økonomiske virkemidler, der gør det attraktivt både for husholdninger og erhverv at spare og lægge om til vedvarende energi. I flere år har regeringen trådt vande og henvist til Klimakommissionen. Dennes rapport kom i september, og nu venter vi fortsat på regeringens udspil.

Argumenterne fra Claus Hjort Frederiksen og Troels Lund Poulsen er nedslående. Hvis vi sænker forbruget af kul, mister staten skatteindtægter. Derfor skal regeringen stadig sidde på hænderne. Men som Klimakommissionen påviste, bliver det mindst ligeså dyrt at undlade at handle. Så kommer regningen i takt med, at prisen på fossile brændstoffer stiger – udover at skaderne på klimaet også koster kassen. Derfor er det bedre at investere nu – så kan Danmark også høste fordele af at være first-mover. Det er der heldigvis også mange danske virksomheder, som har forstået. De kritiserer i stigende grad regeringen for dens passivitet – men hidtil desværre forgæves.

Signalet fra erhvervene er heller ikke entydigt. Der er stadig virksomheder og erhvervsorganisationer, som protesterer indædt mod de forhøjelser af energiafgifter, som er nødvendige for at motivere til energibesparelser. Vi så det, da regeringen som led i skattereformen i 2009 ville øge energiafgifter på erhverv. Efter kraftige protester blev det udsat – efter at disse erhverv samt DI havde påstået at danske virksomheder betaler mere for el end vores nabolande. Det er imidlertid ikke korrekt, hvilket en nylig opgørelse fra Eurostat da også bekræftede. Den danske elpris ligger ganske vist i top for husholdninger, men det gælder ikke for industrien – her ligger den under EU-gennemsnit. Det handler blot, om, at man skal kompensere de ganske få virksomheder, som er i en særlig vanskelig konkurrence-situation. I stedet bliver disse kørt frem som argument for at undtage hele erhvervet. Og så sker der ingenting. I 2008 blev offentliggjort en stor evaluering af energispareindsatsen. Den viste, at de lavest hængende frugter stadig findes i erhvervene, hvor de lave energipriser giver ringe motivation for besparelser. Øgede energiafgifter ville samtidig kunne løse problemet med at skaffe erstatning for de reducerede indtægter fra kulafgifter.

Christian Ege, sekretariatsleder
Det Økologiske Råd

Bragt i Politiken d. 30.12.2010


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small