Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

En ny klimapolitik er netop god økonomi

Klimapolitik er god økonomi. Svar fra Det Økologiske Råd og Verdensnaturfonden til Lykke Friis. Sendt til Politiken, men ikke optaget

Af Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden og Christian Ege, sekretariatsleder, Det Økologiske Råd

Klima- og energiminister Lykke Friis skriver i Politiken den 27.1.: ”En ny klimapolitik skal altså også finansieres” og slår på, at klimapolitikken skal underlægges kravet om ansvarlighed og sunde finanser. Vi er fuldstændig enige.

Det vil netop være økonomisk ansvarligt at fremlægge en ambitiøs klimapolitik. Det buldrer derudaf uden for Danmarks grænser i lande som Kina, Brasilien og USA. Hvis ikke vi kommer i gang nu, risikerer vi at miste momentum. Og så bliver det for alvor dyrt. Argumentet om, at vi må vente med at beskytte og investere i klimaet, indtil statens finanser ser bedre ud, svarer til ”at efterlade regningen i børneværelset”. Det bliver kun dyrere at vente, og vi vil ret hurtigt se os overhalet af den globale udvikling. Lad os i stedet sammen – politikere, NGO’er og virksomheder - udnytte at vi har en global dansk clean tech føring og komme videre herfra. Det kræver en klar politisk udmelding om, hvilken vej vi skal gå. Dét vil genere vækst, arbejdspladser og teknologisk udvikling. Og det vil redde kloden for den katastrofekurs, vi er sat ind på.

I regeringens Klimakommission var halvdelen af medlemmerne økonomer. Ingen kan  påstå, at den ikke tog hensyn til samfundsøkonomien, da den fremlagde sin rapport i september 2010. Her havde den regnet sig frem til, at med de forventede stigninger i prisen på fossile brændstoffer, vil det blive lige så dyrt for det danske samfund at lade stå til som at gennemføre deres afvikling.

En ny WWF rapport, som sendes på gaden på torsdag, vil vise, at verden i 2050 kan spare næsten fire billioner euro om året på energieffektive løsninger og på penge, der ellers ville gå til at betale for olie, gas og kul. Men for at opnå den slags besparelser, skal der først og fremmest investeres i såvel anvendelsen som udviklingen af vedvarende energiteknologier og energieffektive løsninger. Endnu et argument for, at det giver god økonomisk mening at prioritere klimapolitikken.

Desuden er det langtfra alle klimainitiativer, som vil belaste statskassen – på kort sigt. Borgere og virksomheder kan tilskyndes til at spare på energien og lægge om til vedvarende energi. Det kan f.eks. gøres ved skatteomlægninger. Ja, vi skriver omlægninger ikke stigninger. Og hvis regeringen ikke vil omlægge boligskatter, har Klimakommissionen anvist et alternativ, hvor ejere af bygninger med højt energiforbrug, skal spare op til energirenoveringer.

Afslutningsvis skriver ministeren, at regeringens klimaudspil kommer ”i løbet af foråret”. Lad os hellere få det op på bordet nu, så det kan indgå i den kommende valgkamp. Vi har brug for et dansk rungende ”Yes, we can”! for at redde kloden og generere vækst og arbejdspladser. Se dét vil være økonomisk sund fornuft.

Sendt til Politiken, men ikke optaget


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small