"Beat the Microbead"

Læs mere og download app'en her!

Image is not available

Foto: Henrik Hamrén, Baltic Eyes

http://www.ecocouncil.dk/global-okologi
Nyt nummer:
Global Økologi 1/2017
Image is not available

- Din vej til klimavenlig bionaturgas

Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Valget er også et klimavalg

Energi og klima bør være et centralt emne i valgkampen. Der vil naturligt være stort fokus på økonomi og arbejdsløshed. Men her kan klimapolitik være en del af løsningen.

Energi og klima bør være et centralt emne i valgkampen. Der vil naturligt være stort fokus på økonomi og arbejdsløshed. Men her kan klimapolitik være en del af løsningen. Danmark har stået i stampe alt for længe. Det er skidt for klimaet. Men det er også skidt for dansk erhvervsliv, som netop skulle bruge klimakravene til at komme på forkant, så vi senere kan sælge løsninger i udlandet.

Det Økologiske Råd og 3F viste i en rapport i 2009, hvordan der kunne skabes 50.000 job ved at satse målrettet på klima- og miljøforbedringer. Det vil kræve store investeringer, men det vil klart kunne betale sig på lang sigt. Regeringen har taget enkelte initiativer, men de har generelt ikke været målrettede. Det gælder renoveringspuljen i 2009 og det nye skattefradrag for boligejere. I begge tilfælde sidestilles investeringer i energibesparelse med andre ombygninger – nyt køkken og bad osv. Dermed får man langt fra den klimaeffekt, som man kunne have fået.

Både rød og blå blok har erklæret, at Danmark skal være uafhængigt af fossile brændstoffer i 2050. Men det rækker ikke. Det kræver konkrete handlingsplaner med delmål i de kommende år. Regeringen lagde et udspil frem i februar, og siden er alt gået i stå. Der mangler konkrete virkemidler til at opfylde målene. F.eks. mangler tilskyndelse til, at boligejere foretager dybtgående energirenoveringer. Det Økologiske Råd har foreslået, at ejendomsskatten skal afhænge af husets energistandard. Regeringens Klimakommission har foreslået, at ejere af bygninger med dårlig energistandard skal forpligtes til at spare op til energirenovering. Politikerne har ikke været varme på nogen af modellerne. Men der er nødt til at være økonomiske tilskyndelser.

Finanslovsforslaget varsler ilde, idet regeringen kun har afsat 50 mio. kr til energiforskning i 2012 – mod 400 mio. kr i år. Regeringen henviser til, at der senere kan bevilges flere penge fra Globaliseringspuljen. Men denne er også mindre i 2012, og her er mange formål, der slås om pengene.

Også på trafikken sker der meget lidt. Og en del går i den gale retning, idet der planlægges nye motorveje. Al erfaring viser, at hvis man gør det lettere at køre i bil, hjælper det meget lidt at forbedre den kollektive trafik eller lave flere cykelstier. Her er det positivt, at S og SF vil indføre en betalingsring omkring København, kombineret med forbedring af den kollektive trafik.

Kommentatorer vil uden tvivl sige, at klima og energi ikke er et vigtigt spørgsmål i dette valg. Men en undersøgelse som Epinion lavede for 5 grønne organisationer i februar viste, at 57% af vælgerne fandt at klima burde være blandt valgets fem vigtigste spørgsmål. ”Politikere og kommentatorer undervurderer befolkningens interesse for klima og miljø”, udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Yderligere oplysninger: Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, 33181933 / 28580698 eller formand Bo Normander, 20871933


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Konference for kommuner og erhvervsvirksomheder:
Grøn vækst og energieffektivitet
Tid: 22. jan. 2018, kl 9-16
Sted: HUSET, Middelfart
Læs mere og tilmeld dig her

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

G 01 17