Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Konference 11.11: Efter BNP – Hvordan måler vi fremskridt?

Det Økologiske Råd fejrer 20-års jubnilæum med stor konference. Mød bl.a. Professor i bæredygtig udvikling Tim Jackson, som er hovedtaler i dag i KØBENHAVN på BETHESDA.

Det Økologiske Råd rejser spørgsmålet – ”hvordan måler vi fremskridt?” i anledning af vores 20-års jubilæum. Det er lykkedes at samle en række stærke internationale og danske talere som bl.a.: Professor i bæredygtig udvikling, Tim Jackson, UK - Seniorøkonom ved Global Green Growth Institute i Sydkorea, Myung-Kyoon Lee - Chef for afdelingen for fremskridtsmåling ved OECD, Marco Mira d’Ercole - og Seniorrådgiver Clarie Plateau, som koordinerer opfølgning på den franske Stieglitz-kommission om andre måder at måle vækst på.

Vækst og jobskabelse er, hvad hele verden taler om, og der er fest i regeringskontorerne, når BNP stiger. Udviklingen i BNP alene afgør om et lands økonomi betragtes som sund, men tallet er udelukkende baseret på materiel produktion og forbrug, som tæller positivt i forhold til BNP, selvom det forringer miljø og sundhed.

”Det er absurd, at f.eks. biluheld, afbrænding af fossile brændsler og regnskovsfældning får BNP til at stige. Når du med den ene hånd kan have vækst i BNP og samtidig med den anden hånd kan udpine naturens ressourcer, er det ikke udtryk for en holdbar vækst. Derfor kan BNP ikke bruges som mål for samfundsmæssig fremgang,” udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Det er en erkendelse, som har bredt sig hastigt i de senere år, hvor der har været iværksat en række aktiviteter i bl.a. Frankrig, Storbritannien og Sydkorea såvel som på internationalt niveau i OECD- og FN-regi. Den kinesiske premierminister Wen Jiabao har også set skismaet. Han udtalte i marts måned i år, at den kinesiske vækst fremover vil blive lavere og mere kvalitativ. I Danmark, hvor debatten om holdbar vækst kører på højtryk, og hvor vi bryster os af at være et grønt foregangsland, har emnet BNP som vækstmål ikke desto mindre været fraværende på den politiske dagsorden.

Vi har mere end nogensinde brug for at udvikle et mål eller målemetoder for, hvordan vi måler fremskridt – dvs. en udvikling som skaber velfærd for flest mulige, og som respekterer de ressource- og miljømæssige begrænsninger verden står overfor. Hvis hele verdens befolkning skal leve og forbruge som os, har vi brug for fire jordkloder. Jagten efter stadigt større BNP har ført os på afveje. Vi har brug for et nyt kompas at styre efter ” afslutter Christian Ege.

Vedhæftet:

Program for konferencen ”Efter BNP- hvordan måler i fremskridt?” – gratis adgang for pressen

Efter konferencen jubilæumsfest, tilmelding se vedhæftede.

Baggrundsnotat ”Grøn vækst skal kunne måles”.

Yderligere oplysninger:

Sekretariatsleder Christian Ege                                                       tlf.: 33181933/mobil 28580698

Klima og energimedarbejder Martin Bøndergaard                              tlf.: 33181949/mobil 40875319


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small