Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Klima og miljø skal integreres i den økonomiske politik Kritik af regeringens finanslovsforslag

Regeringen har i sit finanslovsforslag fremrykket en række offentlige investeringer, bl.a. på folkeskole, ældre- og hospitalsområdet. Men det fremgår ikke, at man benytter chancen til at integrere energi- og klimahensyn i disse investeringer.

25. august 2009
Pressemeddelelse

Regeringen har i sit finanslovsforslag fremrykket en række offentlige investeringer, bl.a. på folkeskole, ældre- og hospitalsområdet. Men det fremgår ikke, at man benytter chancen til at integrere energi- og klimahensyn i disse investeringer. Det er ellers en oplagt chance, både når der skal bygges nyt, og når eksisterende offentlige bygninger skal renoveres. Der er et skrigende behov for at bringe offentlige bygninger op på en lavenergi-standard, og det eneste rigtige er at gøre det i forbindelse med, at man alligevel bygger eller renoverer. Men forsømmelsen er blot en gentagelse af kommuneaftalen fra juni, hvor man også aftalte en øget ramme for anlægsinvesteringer – til nybyggeri og renovering – uden direkte at fastslå, at der skal ske energirenovering i samme ombæring.

I finansministerens pressemeddelelse er eneste omtale af miljø og natur en henvisning til regeringens Grøn Vækst udspil fra april. Men denne var slet ikke det store spring fremad som regeringen havde annonceret – tværtimod vil dennes initiativer ikke kunne bringe Danmark til at leve op til kravene i EU's vandrammedirektiv. Herudover gentages aftalerne på trafikområdet fra det store trafikforlig i starten af året.

”Finanslovforslaget føjer sig til rækken af forspildte muligheder for at integrere miljø- og klimahensyn i den økonomiske politik – til gavn for de progressive virksomheder, som kan leve af en fremsynet energi- og klimapolitik”, udtaler Christian Ege, Det Økologiske Råd. På samme måde som da man i forårspakken afsatte 1½ mia. kr til renoveringspuljen. I stedet for at reservere pengene til støtte til langsigtet energirenovering, blev pengene klattet væk på almindelige småreparationer, nye køkkener og bad – som ikke har nogen positiv klimaeffekt, og som i høj grad ville være sket også uden støtte.

Der er tværtimod for brug for omfattende initiativer til fremme af langsigtet energirenovering af såvel private som offentlige bygninger. Det ville kunne medvirke til at opfylde Danmarks forpligtelser på klimaområdet og samtidig skabe jobs.

Endelig er det skuffende, at der ikke er afsat penge til det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) i 2011 og frem.

Christian Ege, formand
Det Økologiske Råd

Yderligere oplysninger: Christian Ege, 33 18 19 33 / 28 58 06 98.

Se også Det Økologiske Råds udtalelse om kommuneaftalen fra juni: http://www.ecocouncil.dk/arkiv/2009/pm_energirenoveringen.html.
og om Grøn Vækst: http://www.ecocouncil.dk/arkiv/2009/pm_groen_vaekst_tynd_te.html


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small