Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Cykling – også en vej til flere grønne job

Grøn job skabelse - En win - win stategi. Ny publikation sætter fokus på, hvordan vi skaber vækst.

 

Grøn vækst er på alles læber. Og der er også tegn på større vilje til handling, både i Danmark og i Europa. Men hvordan skaber vi grøn vækst i Danmark og bidrager til et Europa, hvor der investeres og omstilles grønt? Det er det centrale spørgsmål i Det Økologiske Råds hæfte: Grøn job skabelse - En win - win stategi. Win - win fordi det kommer både miljøet og økonomien til gode - men også fordi medlemsstaterne i EU vil stå stærkere, hvis alle bliver fælles om denne målsætning.

Der er meget store muligheder for jobskabelse via grønne omlægninger og -investeringer. Det er en kendt sag, når det gælder energibesparelser, f.eks. energirenovering af bygninger. Mindre kendt er det, at det samme gælder for investeringer i cykelfremme.

Det Økologiske Råd har f.eks. sammen med fagforbundet 3F beregnet, at udbygning af cykel-infrastruktur kan skabe ca. 2.200 job/år[1]. Cykelpuljen støtter med i alt 1 mia. kr. i perioden 2009-14 til fremme af cykling. Det giver et direkte afkast i form af flere job i bygge- og anlægsbranchen samt i cykelindustrien. Københavns Kommune har f.eks. investeret 150 mio. kr. i cykelfremme. Det giver mange bygge- og anlægsjob. Desuden giver virksomheder tilknyttet cykling i Storkøbenhavn ca. 650 fuldtidsstillinger om året og en samlet omsætning, som anslås til 1,3 mia. kr. om året.  Den udvikling skal fastholdes:

”Vi ved at jo flere og forbedrede cykelstier vi får, jo flere cyklister genererer det. Vi støtter Københavns Kommunes mål om at mindst 50% skal cykle på arbejde eller uddannelse, og opfordrer andre byer til at vedtage lignende mål – selvfølgelig afpasset efter lokale forhold”, udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Vi vil bl.a. fremme cykling mellem hjem og arbejde, gerne kombineret med tog. Ofte er det det sidste stykke, mellem station og arbejdsplads, som giver problemer. Vi arbejder her med et ”Arbejde-Station Cykelprojekt”, hvor en arbejdsplads stiller en cykel til rådighed for den ansatte, som medarbejderen ikke beskattes af.

Udover cykling er der i hæftet fokus på energibesparelser i bygninger, vindmøller, elbiler, samt kloakering og vand i byen. Her er der ligeledes gode muligheder for via en grøn omlægning at få skabt mange grønne job. Undervisningshæftet belyser danske erfaringer med at etablere grønne job. Hæftet opstiller også konkrete forslag til virkemidler, herunder grønne afgifter og tilskud - alle forslag, som også kan indgå i kriseløsning. Forslagene kan bruges aktivt i undervisningen for at konkretisere brugen af økonomiske virkemidler i praksis.

Grøn jobskabelse - En Win- Win strategi

Udgivet af Det Økologiske Råd

Forfatter: Anne-Mette Wehmüller

Yderligere information kan fås ved henvendelse til:

Christian Ege, tlf. 33 18 19 33 / 28 58 06 98

 

Hæftet er gratis og kan bestilles på info@ecocouncil.dk

Eller det kan downloades fra vores webshop på www.ecocouncil.

 


[1] Grønne job, 3F og Det Økologiske Råd, 2009


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small