Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Et stort skridt i den gale retning

I Vækstplan 2013 vælger regeringen at reducere en række grønne afgifter for at styrke erhvervenes konkurrenceevne. Det Økologiske Råd ser Vækstplanens afgiftslettelser, som et stort skridt i den gale retning og argumenterer kraftigt imod afgiftslettelserne.

Det er et stort skridt i den gale retning, når Vækstplan 2013 vælger at reducere en række grønne afgifter for at styrke erhvervenes konkurrenceevne. For grønne afgifter fremmer ressource- og miljøbevidste handlinger, og samtidigt er de en effektiv måde at opkræve skatter på. Grønne afgifter er også mindre belastende for de økonomiske aktiviteter end andre former for skatteopkrævning. Der opnås simpelthen for lidt vækst og for få jobs ved at vælge den vej. Samtidig med, at man mister et incitament til at bruge energi- og ressourcer mest effektivt.

Man fjerner f.eks. energispareafgiften (CO2 afgiften) på el til lys og kontormaskiner mv. for erhvervene og svækker således incitament til at investere i energieffektive løsninger på et område, hvor der stadigt er meget at gøre. Samtidigt har forslaget ikke nogen effekt af betydning på vækst og beskæftigelse, fordi handel og service kun i mindre grad sælger sine varer og ydelser i international konkurrence, og fordi det er helt andre faktorer end afgifterne, der styrer omsætningen.
 

I forhold til de forarbejdende, energitunge processer er det en dårlig løsning at sænke afgifterne til EU’s minimumsafgift i stedet for en intelligent tilbageførsel af afgiftsprovenuet. I den energitunge del af industrien er der også brug for et klart incitament til at øge energieffektiviteten.
Endelig fjernes den vægtbaserede emballageafgift, som er et godt eksempel på en adfærdsændrende grøn afgift. Den er blevet kritiseret for at være bureaukratisk. Men da emballagen jo produceres i stort antal, tynger denne vejning relativt lidt, og der er i givet fald brug for andre instrumenter, der kan fremme brug af mindre emballage og de mindst miljøbelastende emballagematerialer.  


Du kan læse mere i:

Høringssvar til afgiftsændringer som følge af Vækstplan 2013 (254.27 kB)

Høringssvar til fjernelse af emballageafgift (197 kB)

Analyse af lovforslag om afgiftsnedsættelser mv. (360.82 kB) 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Plastic - ikke så fantastic

SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

 

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis