Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Et stort skridt i den gale retning

I Vækstplan 2013 vælger regeringen at reducere en række grønne afgifter for at styrke erhvervenes konkurrenceevne. Det Økologiske Råd ser Vækstplanens afgiftslettelser, som et stort skridt i den gale retning og argumenterer kraftigt imod afgiftslettelserne.

Det er et stort skridt i den gale retning, når Vækstplan 2013 vælger at reducere en række grønne afgifter for at styrke erhvervenes konkurrenceevne. For grønne afgifter fremmer ressource- og miljøbevidste handlinger, og samtidigt er de en effektiv måde at opkræve skatter på. Grønne afgifter er også mindre belastende for de økonomiske aktiviteter end andre former for skatteopkrævning. Der opnås simpelthen for lidt vækst og for få jobs ved at vælge den vej. Samtidig med, at man mister et incitament til at bruge energi- og ressourcer mest effektivt.

Man fjerner f.eks. energispareafgiften (CO2 afgiften) på el til lys og kontormaskiner mv. for erhvervene og svækker således incitament til at investere i energieffektive løsninger på et område, hvor der stadigt er meget at gøre. Samtidigt har forslaget ikke nogen effekt af betydning på vækst og beskæftigelse, fordi handel og service kun i mindre grad sælger sine varer og ydelser i international konkurrence, og fordi det er helt andre faktorer end afgifterne, der styrer omsætningen.
 

I forhold til de forarbejdende, energitunge processer er det en dårlig løsning at sænke afgifterne til EU’s minimumsafgift i stedet for en intelligent tilbageførsel af afgiftsprovenuet. I den energitunge del af industrien er der også brug for et klart incitament til at øge energieffektiviteten.
Endelig fjernes den vægtbaserede emballageafgift, som er et godt eksempel på en adfærdsændrende grøn afgift. Den er blevet kritiseret for at være bureaukratisk. Men da emballagen jo produceres i stort antal, tynger denne vejning relativt lidt, og der er i givet fald brug for andre instrumenter, der kan fremme brug af mindre emballage og de mindst miljøbelastende emballagematerialer.  


Du kan læse mere i:

default Høringssvar til afgiftsændringer som følge af Vækstplan 2013 (254.27 kB) (254 KB)

default Høringssvar til fjernelse af emballageafgift (197 kB) (197 KB)

default Analyse af lovforslag om afgiftsnedsættelser mv. (360.82 kB) (360 KB)  


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small