Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Tag kritik af frihandelsaftale mellem EU og USA alvorligt

eu-parlament-flags Indlæg fra 8 NGO'er om problemerne ved en frihandelsaftale mellem EU og USA. En aftale kan bl.a. underminere europæiske miljøkrav, som  bygger på forsigtighedsprincipet, som USA ikke anerkender.

Suppe i håret

Politikerne må tage kritikken af forhandlingerne om en frihandelsaftale med USA mere alvorligt. At beskylde aftalens kritikerne for at finde hår i suppen, er ikke seriøst.

Af Mads Kjærgaard Lange, Jan Søndergaard, Christian Ege Jørgensen, Ida Grubb, Mads C. Barbesgaard, Jesper Saxgren, Kenneth Haar og Christian Poll

Debatten om en frihandelsaftale mellem EU og USA er nu for alvor ved at komme i gang, ikke mindst på Informations initiativ. Og de meget forskellige positioner i debatten afspejles i artikler såvel som i debatspalterne. Særligt et indlæg af Morten Løkkegaard (V) og Ellen Trane Nørby (V) (den 29. januar) udtrykker kort og præcist en meget gængs tilgang blandt politikere og i erhvervslivet: En aftale vil give stor vækst og mange arbejdspladser, og de bekymringer, der er givet udtryk for, stammer fra en trist trang til at finde »hår i suppen«.

Den tone må være inspireret af Kommissionens anbefaling til medlemslandene i et dokument fra november: Ignorér kritikken og slå på fordelene, lyder det hér. Det lover ikke godt. For de tre hovedkritikpunkter, der lyder fra mange sider, er ikke i småtingsafdelingen.

Alvorlige trusler

For det første vil både EU og USA have vidtgående regler om ’investeringsbeskyttelse’. De vil gøre det muligt for private virksomheder at sagsøge nationalstater, hvis en politisk beslutning har negativ indvirkning på deres indtjeningsmuligheder (kaldet ISDS). Det kan få store konsekvenser. Eksemplerne fra lignende aftaler andre steder i verden er mange. Som da Philip Morris’ sagsøgte mod Australien for regler, der pålægger tobaksproducenter at holde cigaretpakker i et enkelt design uden kameler eller cowboys (plain packaging, red.), eller Vattenfalls sag mod Tysklands planer om udfasning af atomkraft. Eller de mange sager ført af amerikanske virksomheder mod canadisk miljøpolitik. Erstatningssager giver især store private virksomheder et politisk våben. ISDS er en trussel mod bl.a. miljø, sundhed, sociale rettigheder og forbrugerbeskyttelse.

For det andet kan aftalen true vores mulighed for at opretholde vores standarder på områder som miljø, fødevarer og kemikalier, hvis beskyttelsesniveauet er højere i EU-standarderne end i de amerikanske. Det er et erklæret mål for USA at åbne det europæiske marked yderligere for import af amerikanske produkter inden for fødevarer, kemikalier og GMO. Det vil de gøre ved at bringe varestandarder og produktgodkendelse på denne side af Atlanten mere i overensstemmelse med de amerikanske regler. EU-kommissionen er nu begyndt at tale om, at produkter godkendt i USA også skal have adgang til EU’s marked.

Endelig kan erhvervslivets lobbyister få en lang række værktøjer til at præge lovgivningen og endda stoppe nye initiativer, før de fremlægges. Både EU og USA’s forhandlere ser gerne, at aftalen fører til etablering af en institutionel struktur, nemlig et reguleringsråd (Regulatory Cooperation Council), der skal sikre, at fremtidige regler ikke generer den indbyrdes handel. Det kan føre til, at regeringer, Folketinget og endda EU-institutionerne får håndjern på.

Hemmelighedskræmmeri

I øjeblikket forsøger især Kommissionen at mane kritikken i jorden, og hævder bl.a., at EU aldrig vil gå med til f.eks. at forringe fødevarestandarder eller til at tillade sagsanlæg, der kan indskrænke det demokratiske råderum. Måske. Men det er ikke det, man kan læse af de dokumenter om EU’s forhandlingsposition, der sommetider lækkes, herunder EU-kommissionens forhandlingsmandat. Forhandlingerne har fra første færd været omgærdet af hemmelighedskræmmeri, og mens erhvervslivet har let adgang til såkaldt følsomme oplysninger, har den bredere offentlighed i øjeblikket kun mulighed for at få indblik i, hvad der foregår, når dokumenter lækkes.

På den baggrund er det stærk tobak at se, hvordan nogle politikere fejer kritikken til side med henvisning til en rapport fra Kommissionen, der hævder, at en aftale vil skabe vækst og arbejdspladser. Som mange andre tvivler vi stærkt på, at der er meget hold i påstanden. Og under alle omstændigheder er det meget lidt, rapporten stiller i udsigt; cirka halvdelen af kirkeskatten i øget rådighedsbeløb for en husholdning på fire.

Risikoen kan ikke beskrives som »hår i suppen«. Snarere som suppe i håret eller dét, der er værre.

Vi er meget interesserede i at få en ordentlig debat med danske politikere. Men det kræver et ærligt forsøg på også at fremlægge risici ved aftalen, og ikke kun de formodede gevinster.

 

Mads Kjærgaard Lange er koordinator for organisationsudvikling hos NOAH
Jan Søndergaard er politisk rådgiver i Greenpeace Norden
Christian Ege Jørgensen er sekretariatsleder i Det Økologiske Råd
Ida Grubb er medlem af landsudvalget i ATTAC
Mads C. Barbesgaard er politisk formand for Afrika Kontakt
Jesper Saxgren er bestyrelsesmedlem i  DIB
Kenneth Haar er researcher hos Corporate Europe Observatory
Christian Poll er miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening

 

Debatmøde om EU-USA frihandelsaftale

- Hvad vil en frihandelsaftale (TTIP) betyde for miljø og klima?

Onsdag d. 23. april kl. 15-17.30 inviterer Det Økologiske Råd til debatmøde i Politikens Foredragssal, Vestergade 28, København.
Læs nærmere om program og tilmelding her >>


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small