Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Produktivitetskommissionen overser vigtigt behov

iStock 000011018931Small Rapporten indeholder forslag som er positive for miljøet - f.eks. et forslag om forsøg med roadpricing - men grundlæggende er det problematisk, at den udelukkende fokuserer på arbejdskraftens produktivitet og ikke på effektiv udnyttelse af ressourcerne.

Produktivitetskommissionens endelige rapport indeholder forslag, som er positive for miljøet - f.eks. et forslag om forsøg med roadpricing - men grundlæggende er det problematisk, at den udelukkende fokuserer på arbejdskraftens produktivitet og ikke på effektiv udnyttelse af ressourcerne, mener Det Økologiske Råd.

Sekretariatsleder Christian Ege er meget skeptisk over for en række af kommissionen anbefalinger især dem, der har med transport at gøre såsom at udbygge motorvejene omkring København og i Trekantsområdet.

”Man kan ikke bygge sig ud af trængsel på vejene. Det fører bare til mere biltrafik. At udbygge vejnettet, hvor der er mest trængsel er en skrue uden ende, og det tager kommissionen ikke højde for i sine samfundsøkonomiske analyser,” siger Christian Ege.

Rapporten rummer også andre anbefalinger, som vil øge bilismen, f.eks. at ændre Planloven, så det bliver tilladt at bygge gigantiske supermarkeder, de såkaldte hypermarkeder. Formålet er angiveligt at sikre forbrugerne lavere priser. Men dels er det usikkert, om priserne reelt vil fald, dels vil hypermarkederne med sikkerhed føre til butiksdød og tvinge flere kunder ud på længere bilture.

Christian Ege mener desuden, at nogle af kommissionens samfundsøkonomiske beregninger er problematiske. Det gælder således grundlaget for at stemple letbaner ved Odense og i Ring 3 omkring København som urentable sammenlignet med højklasse-busser.

”Infrastruktur handler også om at give dem, der ikke bruger bil, en god mobilitet. Værdien heraf indgår ikke i de samfundsøkonomiske analyser. Derfor får kollektive trafikanlæg ret systematisk en ringe forrentning i denne type beregninger, ligesom i kommissionens rapport,” påpeger Christian Ege.

Det Økologiske Råd er enig med kommissionen i, at højere indkomstskatter bremser produktivitetsudvikling. Derfor er det positivt, at kommissionen modsat mange andre stemmer i den offentlige debat ikke anbefaler at skære i de grønne afgifter. Det indikerer, at indkomstskattens størrelse er langt vigtigere for produktiviteten, end de grønne afgifter, mener Christian Ege.

Kommissionen anbefaler endvidere at øge ejendomsbeskatningen. Det Økologiske Råd foreslår derimod, at ejendomsbeskatningen skal afhænge af bygningens energiforbrug. Det vil tilskynde husejeren til at spare på energien, fordi det vil betyde lavere skat.

Uddybende synspunkter
default Uddybende synspunkter på produktivitetskommissionens rapport >> (536 KB)

 

Yderligere information:
Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd: 28 58 06 98


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small