"Beat the Microbead"

Læs mere og download app'en her!

Image is not available

Foto: Henrik Hamrén, Baltic Eyes

http://www.ecocouncil.dk/global-okologi
Nyt nummer:
Global Økologi 1/2017
Image is not available

- Din vej til klimavenlig bionaturgas

Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Den transatlantiske frihandelsaftale skal debatteres bredt

iStock 000011018931Small Den transatlantiske frihandelsaftale mellem EU og USA kan få store konsekvenser for EU's miljølovgivning. Det har offentligheden krav på indsigt i, mener Det Økologiske Råd, som i samarbejde med dagbladet Politiken inviterer til offentlig debat om aftalen den 23. april.

Både frihandelsaftalen TTIP, som EU og USA forhandler om, og den frihandelsaftale, som er på vej med Canada, kan få store konsekvenser for EU-borgerne. Aftalerne kan sætte EU's muligheder for at lovgive efter forsigtighedsprincippet under pres. I fremtiden kan det dermed blive svært f.eks. at forbyde kemikalier, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, men ikke er tilstrækkeligt undersøgt - eller at undgå brændstoffer, som produceret på det stærkt miljø- og klimaskadelige tjæresand.

Derfor er det helt afgørende, at vi får en bredere offentlig debat om de kommende transatlantiske frihandelsaftaler, mener Det Økologiske Råd, der den 23. april arrangerer et offentligt møde om mulige miljøkonsekvenser heraf i samarbejde med dagbladet Politiken.

”Europæisk og amerikansk lovgivning bygger på forskellige grundprincipper, og vi frygter, at aftalen kan undergrave forsigtighedsprincippet i EU,” siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege.

”I USA kræver man nærmest skudsikre videnskabelige beviser for f.eks. at forbyde bestemte kemikalier, mens EU godt kan forbyde stoffer på en veldokumenteret mistanke. EU har således forbudt stoffet Bisphenol A i sutter, fordi det er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det samme gælder ftalater i legetøj til små børn. Det kan man ikke i USA, for amerikansk lovgivning kræver så at sige en rygende pistol, for at den slags forbud bliver accepteret. Derfor kan den transatlantiske handelsaftale udgøre en alvorlig barriere for kommende lovgivning i EU,” forklarer Christian Ege.

Han frygter, at EU kan lade sig skræmme fra at forbedre sine miljøstandarder, fordi der er så store økonomiske interesser på spil. EU-kommissionen har vurderet, at frihandelsaftalen vil styrke EU's økonomi med op mod 120 mia. euro og skabe mange nye arbejdspladser. Men hensynet til økonomien må ikke betyde, at man går på kompromis med hensynet til miljø og klima og borgernes sundhed, mener Det Økologiske Råd.

Hovedtaleren ved debatmødet den 23. april 2014 er ekspert i amerikansk og europæisk miljølovgivning Baskut Tuncak, Center for International Environmental Law, Washington D.C. Desuden er der oplæg ved chefkonsulent Peter Bay Kirkegaard fra Dansk Industri, chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk cand. jur. Benedicte Federspiel og handelspolitisk chef i Udenrigsministeriet Jakob Brix Tange.

Efter indlæggene er der politisk debat mellem fire kandidater til EU-parlamentet:
Margrete Auken (SF), Josefine Kofoed (Konservative), Karen Melchior (Radikale) og Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU). Politiken-journalist Ellen Østergaard er ordstyrer.

Tid: 23.4 kl. 15-17
Sted: Politikens Foredragssal, Vestergade 28, København 
Læs mere og tilmeld dig her >>

Yderligere oplysninger:
Sekretariatsleder Chr. Ege, Det Økologiske Råd: 28 580 698 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Konference for kommuner og erhvervsvirksomheder:
Grøn vækst og energieffektivitet
Tid: 22. jan. 2017, kl 9-16
Sted: HUSET, Middelfart
Læs mere og tilmeld dig her

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

G 01 17