Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Positivt klima- og miljøudspil fra S og R

Socialdemokraterne og de radikale har i dag udsendt udspillet ’Et grønnere Danmark’, hvor de afsætter 1 mia. kr. frem til 2020 til en række klima- og miljøinitiativer. 
Det er et godt skridt i den rigtige retning, mener miljøorganisationen Det Økologiske Råd. 

SR-initiativet afsætter midler til bl.a. nye klima- og energitiltag, mere natur, mere urørt skov og flere cykelstier.
Det er alt sammen gode tiltag – hver for sig er det dog ikke så store beløb, der afsættes, og derfor vil det være nødvendigt at følge op med at afsætte flere midler i de kommende års finanslove.
Men det handler ikke kun om penge – der skal også stilles krav og bruges andre økonomiske virkemidler.

”Det er nødvendigt, at der fortsat sker en sænkning af forureningen fra landbruget for at sikre, at naturen faktisk kan trives på de arealer, der udtages af landbrugsdrift. Og hvis vi for alvor skal have flere op på cyklerne, skal det gøres mindre økonomisk attraktivt at tage bilen de steder, hvor bilen kan undværes, dvs. især i byerne og mellem de større byer. Det kan ske ved at arbejde for en indførelse af roadpricing”, siger sekretariatsleder hos Det Økologiske Råd, Christian Ege.

Vi mangler et udspil fra blå blok
Det nye udspil følger efter en række af klima- og miljøudspil fra partier, der støtter den nuværende regering. Derimod er der ikke kommet tilsvarende udspil fra oppositionspartierne.
Herfra høres derimod, at der skal bremses op på klima- og miljøindsatsen, både i forhold til vedvarende energi, transport og til reduktion af landbrugets forurening[1].
En enkelt undtagelse har været oprettelse af mere urørt skov, som er vigtigt for bevarelse af dyre og plantelivet.
Her har de fire borgerlige partier i marts fremlagt forslag om at udlægge 20 procent af statsskovene til urørt skov, mens regeringen indtil nu kun har lovet at udlægge 250 ha, hvilket er langt mindre.
Til gengæld vil de borgerlige så opgive natur i det åbne land, idet de vil give landmændene lov til at gøde og sprøjte de såkaldte §3 arealer.
Men med det nye SR-initiativ vil der være midler til at udlægge urørt skov i statsskovene i samme omfang som foreslået af de borgerlige.

”SR-udspillet føjer sig til en række andre initiativer i valgkampen fra de partier, som støtter regeringen. Vi mangler at se tilsvarende grønne initiativer fra den blå side. Grønne initiativer bør jo ikke være afhængige af, om man er rød eller blå”, siger Christian Ege.

Danmark har netop opbygget en stærk sektor for grøn teknologi, som både giver mange tusinde arbejdspladser og en stor eksport. 
Således har en lang række erhvervsledere også opfordret til, at Danmark skal fortsætte den grønne omstilling, og at den ikke må glemmes i valgkampen. 
Senest efterlyste otte erhvervsledere, bl.a. fra Grundfos, Wavin og Kamstrup, i Jyllandsposten d. 10.6. en grøn erhvervspolitik. 
Det Økologiske Råd opfordrer til, at alle partier prioriterer fortsat grøn omstilling i valgkampen.

Yderligere oplysninger 

Sekretariatsleder Christian Ege, Det Økologiske Råd, tlf. 3318 1933 eller mobil 2858 0698.

[1] Forskellen på rød og blå bloks klima- og miljøpolitik fremgår af en analyse fra Det Økologiske Råd, Greenpeace og Verdens Skove, maj 2015: http://ecocouncil.dk/documents/andet/1757-150514-regeringens-og-opp-klima-miljoepolitik.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small