Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Er grøn politik kun en klods om benet på regeringen?

Statsministeren nævner kun meget sporadisk klima- og miljøpolitik i sin åbningstale – og mest som noget, der skal skubbes i baggrunden, fordi det hæmmer væksten. 

Pressemeddelelse

6. oktober 2015

Er grøn politik kun en klods om benet på regeringen?

Statsministeren nævner kun meget sporadisk klima- og miljøpolitik i sin åbningstale – og mest som noget, der skal skubbes i baggrunden, fordi det hæmmer væksten.

Man skal lede længe for at finde grøn politik i statsministerens åbningstale. Han nævner lige akkurat, at vi har en grøn sektor og er energieffektive, og det skal vi bygge videre på – med realismen i behold. Og her tager statsministeren så fat. Vi må ikke stille skrappere krav til virksomhederne end tyskerne eller svenskerne gør. Landbruget skal have lov til at gøde mere. Og vi må for alt i verden ikke overimplementere EU-regler. Men landbruget er netop en af de eneste sektorer, hvor vi i dag stiller skrappere krav på nogle punkter, og det har vi en rigtig god grund til, forklarer Christian Ege, sekretariatsleder hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

”Vi har en langt større andel af vores areal under plov og et sårbart vandmiljø. Derfor kan vores søer og vandløb ikke tåle, at det enkelte landbrug forurener ligeså meget, som man gør i visse andre lande. Det er netop det, der afspejles i EU's vandrammedirektiv, som kræver, at vi skal opnå en ”god økologisk vandkvalitet”. Vi kan ikke både opfylde dette og have et intensivt husdyrbrug, medmindre vi stiller krav til en effektiv udnyttelse af gødningen,” siger han og fortsætter:

”Som både forskerne og Det Økonomiske Råds overvismand gør opmærksom på, så er der ingen overimplementering af EU-regler for landbrug og miljø i Danmark. Tværtimod er vi bagud med at leve op til EU's regler. Regeringens filosofi svarer til at sige, at der skal stilles de samme krav til en fabrik, som sender sit spildevand ud i Furesøen, som den der sender det ud i Vesterhavet.”

Statsministeren vil fjerne NOx-afgiften – altså afgiften på forurening med kvælstofoxider, som skader både miljøet og menneskers sundhed. Men den danske NOx-afgift er tværtimod lavere end den svenske. Forskellen er, at i Sverige betaler man provenuet fra afgiften tilbage til virksomheder – på en måde, så de stadig har en tilskyndelse til at sænke deres forurening. Den danske regering vil derimod helt fjerne afgiften og dermed fjerne virksomhedernes tilskyndelse til at sænke forureningen. Det vil samtidig trække tæppet væk under de virksomheder, som lever af at producere udstyr til reduktion af NOx-forureningen.

Det Økologiske Råd opfordrer regeringen til at tale med Danmarks grønne virksomheder. Grønne teknologier er en af vores største eksportartikler. Alene eksport af grønne energiteknologier udgjorde sidste år 74 mia. kr. – og den steg med 10,7 pct. i forhold til året før. Den samlede vareeksport steg derimod kun med 0,6 pct. i 2014.

”Regeringen trænger til at lære, at grønne krav ikke er en klods om benet, men tværtimod en mulighed for at opbygge nye danske styrkepositioner,” udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Kontakt:
Christian Ege, sekretariatsleder – tlf. 33181933 / 28580698 – christian@ecocouncil.dk


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Plastic - ikke så fantastic

SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

 

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis