Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Vismændene støtter Det Økologiske Råds forslag om afgift på brændefyring

  Vismændene fremlægger spændende kapitel om begrænsning af luftforurening, mens kapitlet om fossilfrihed i 2050 hænger fast i teoretiske antagelser. 

Pressemeddelelse

Vismændene støtter Det Økologiske Råds forslag om afgift på brændefyring

Vismændene fremlægger spændende kapitel om begrænsning af luftforurening, mens kapitlet om fossilfrihed i 2050 hænger fast i teoretiske antagelser.
Vismændene foreslår i deres nye miljøøkonomiske rapport, at der indføres en afgift på brændefyring – og vel at mærke ikke på brænde, som den forrige regering foreslog i 2013. Vismændene tager udgangspunkt i, at brændefyring er så godt som ureguleret, til trods for, at det bidrager med hovedparten af den samlede luftforurening fra danske kilder – men kun leverer 3% af det danske energiforbrug. Der er også meget tilbage at gøre i forhold til luftforurening fra transport og fra landbrug, men her findes trods alt en regulering.

Luftforurening fra brændefyring er særligt problematisk i byerne, hvor naboerne bor tæt. Samtidig er der netop her adgang til fjernvarme, hvorfor der ikke er behov for brændefyring. Derfor peger vismændene på en afgift på brændefyring, som er højere i by end på landet og højere for forældede og stærkt forurenende brændeovne. Det kan opnås ved hjælp af en simpel temperaturmåler, som placeres i skorstensrøret. Forslaget blev fremsat af miljøorganisationen Det Økologiske Råd i 2014.

Vismændene påviser, at der kan høstes enorme helbreds- og samfundsøkonomiske gevinster ved at reducere luftforureningen. Alene afgifter på privat brændefyring kan redde 300 danske liv årligt.

Det er skræmmende, at politikerne forsat ignorerer forurening fra privat brændefyring, der er ansvarlig for 70% af landets partikeludledning og helbredsomkostninger for 5,5 mia. kr. årligt, selv om brændefyring kun dækker 3% af landets energiforbrug” siger Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Det Økologiske Råd.

Danmark fossilfrit i 2050
I kapitlet om fossilfrit Danmark i 2050 anvender vismændene en meget teoretisk tilgang, hvor de bl.a. går ud fra at EU's kvotesystem for CO2-udledning fungerer og faktisk begrænser udledningerne – til trods for at kvoteprisen i en årrække har været så lav, at den reelt slet ikke begrænser udledningerne. Vismændene konkluderer på den baggrund, at det ingen effekt har, når Danmark sænker sine udledninger inden for kvotesektoren, f.eks. el- og varmeproduktion. Derfor mener vismændene, at Danmark alene skal begrænse udledningerne uden for kvotesektoren. Men Danmarks styrkepositioner ligger netop først og fremmest i kvotesektoren, f.eks. i form af vores vindmølleudbygning.

Vismændenes påstand om, at reduktion af CO2-udledning inden for EU's kvotesystem er uden effekt har muligvis rod i lærebøgerne, men ikke i virkeligheden”, siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege.

Vismændene hævder også, at højere energiomkostninger reducerer reallønnen, og at når virksomhederne så forsøger at spare på energien ved at bruge mere kapital og arbejdskraft – ja, så vil produktiviteten og den samlede produktion falde. Men virkeligheden har vist, at netop når virksomheder presses til at spare på energien, øger det innovationen, til gavn for konkurrenceevnen. Danmark har en stor produktion og eksport inden for grøn teknologi – en stor del er skabt fordi vi er gået i spidsen med energibesparelser.

Vismændene hævder, at højere energiomkostninger via energibesparelser fører til fald i produktiviteten og den samlede produktion. Men virkeligheden har vist, at det tværtimod fremmer innovationen, når virksomhederne presses til at spare på energien”, siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege.

Læs Kommentarer til Diskussionsoplæg fra Det Miljøøkonomiske Råd 2016 >>
Læs kommentarer som pdf PDF >> (290 KB)

For mere information: Christian Ege, tlf. 28580698 eller Kåre Press-Kristensen, tlf. 22811027


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small