Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Projektet 'One Planet Living' skal vise, hvordan byer bliver bæredygtige

Det Økologiske Råd og Helsingør Kommune vil med projektet 'One Planet Living' vise, hvordan byer, borgere og lokale erhvervsvirksomheder kan sikre grøn omstilling lokalt, med fokus på Paris-aftalens bæredygtighedsmål. 

Pressemeddelelse:

Helsingør Kommune går med i nyt internationalt projekt: ’One Planet Living’ - byer og regioner viser vejen til at passe på planeten

Helsingør Kommune vil samarbejde med lokale aktører om at opstille mål og iværksætte handling for at sikre den grønne omstilling. Det sker i samarbejde med miljøorganisationen Det Økologiske Råd, den britiske NGO Bioregional og tre byer i hhv. Storbritannien, Canada og Sydafrika i projektet One Planet Living. Projektet bygger på 10 enkle principper, der omfatter både klima, miljø og ’det gode liv’ og stiler ambitiøst mod at opfylde Parisaftalens 1,5 graders mål og FNs 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling. Virksomheder, skoler, ildsjæle og organisationer inviteres til at være med i indsatsen.

Den britiske NGO Bioregional har udviklet One planet living initiativet, der skal hjælpe byer og regioner med at skabe en bæredygtig udvikling og samtidig booste sundhed og ’det gode liv’ for alle. I projektet, der er støttet af KR-Foundation, har Helsingør Kommune sammen med Oxfordshire County i England, Durban i Sydafrika og Saanich i Canada takket ja til projektet, der skal skabe gode eksempler, sprede inspiration og dele de gode erfaringer.

Baggrunden er alvorlig, da vi i dag forbruger ressourcer og forurener miljøet i et omfang, som Jorden ikke kan holde til. Beregninger af vores ’økologiske fodspor’ viser, at hvis alle verdens mennesker forbrugte lige så mange naturressourcer, som en gennemsnitlig europæer gør, så havde vi brug for tre planeter. One Planet Living peger på omstilling mod et forbrug, der kan rummes inden for Planetens grænser. Det skal ikke kun handle om afsavn, men inddrage målet om ’det gode liv’ og sætte fokus på, at livskvalitet, sundhed, lighed og kultur integreres i indsatsen for miljø og klima.

Virksomheder, uddannelsesinstitutioner og organisationer inviteres til at deltage i arbejdet, som vil tage afsæt i ti One Planet principper (se nedenfor). Som første skridt er Helsingør Kommune og Det Økologiske Råd på udkig efter 10 ’One Planet bæredygtighedsagenter’, der vil modtage træning og være med til at arbejde for bæredygtighed lokalt.

Karen Marie Pagh Nielsen, chefkonsulent i Klimasekretariatet i Helsingør Kommune siger:  ”One Planet Cities projektet passer rigtig godt med vores fokus på at integrere bæredygtighed i arbejdet i kommunen. Det gælder også for vores overordnede planlægning i Helsingør Kommune, hvor vi netop er i gang med en proces, hvor vi inddrager FN’s verdensmål i arbejdet med vision, kommuneplan og klima- og bæredygtighedsplan.”


Christian Holm Donatzky, formand for By-, Plan-, og Miljøudvalget i Helsingør siger: ”Jeg håber, dialogen mellem de fire byer kan føre til nye idéer og inspiration, der kan involvere lokalsamfundet i løsningen af de vigtige udfordringer med klima og bæredygtighed. ”

Seniorkonsulent Christian Ege fra Det Økologiske Råd siger: ”Vi er gået ind i projektet, fordi det arbejder med alle aspekter af bæredygtighed - og samtidig har klart fokus på klima, hvor det er helt afgørende at handle nu. Projektets timing er god og giver mange aktører inspiration og værktøjer til at handle for at nå Verdensmålene og Klimaaftalen. De konkrete handlinger skal være med til sikre en bæredygtig udvikling i kommunerne, hos borgere, i virksomheder og i institutioner. ”

 Hvad er anderledes med One Planet Living? One Planet Living er en vision for en verden, hvor enhver kan leve et sundt og lykkeligt liv med rige muligheder for at udfolde sig – og samtidig inden for de grænser der gives af at vi kun har én planet. Rammen er ti One Planet-principper, der har vist positive resultater i pilotprojekter i virksomheder og lokale myndigheder verden over. One Planet Living er designet til, at mennesker kan engagere sig med hjertet såvel som hjernen, for at bidrage til at skabe den transformerende forandring, der er nødvendig.One Planet konceptet kan tilpasses og integreres med andre grønne og sociale certificeringssystemer eller -rammer som verdensmålene (SDG), LEED, BREEAM mv. Det unikke er, at One Planet Living er let at kommunikere, det virker på tværs af alle sektorer, og kan fungere som et fælles sprog og benchmarks i forhold til planetens grænser.

Hvis du er interesseret i at høre mere om muligheden for at være med, som virksomhed, skole, organisation eller som ’bæredygtighedsagent’ – så send en mail til Jette Hagensen, Det Økologiske Råd på jette@ecocouncil.dk

En ’bæredygtighedsagent’ er en person, såvel praktikere som fagfolk, der:

har noget viden og erfaring med bæredygtighed

vil finde en måde at udtrykke deres personlige og faglige erfaring på en kreativ, engagerende og samarbejdsvillig måde 

vil sætte bæredygtighedsmål i takt med, hvad videnskaben fortæller os, er nødvendigt

brænder for at være med til at skabe den nødvendige handling.

Se også: www.bioregional.com/oneplanetcities 

Yderligere information:Karen Marie Pagh Nielsen, Chefkonsulent i Klimasekretariatet, Helsingør Kommune, E-mail: kmn55@helsingor.dk, tlf. 49 28 25 61

Seniorkonsulent Christian Ege, Det Økologiske Råd, E-mail: christian@ecocouncil.dk, tlf. 28580698 Pooran Desai, Bioregional pooran.desai@bioregional.com


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small