Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Forhøjelse af transportfradraget vil skade miljøet

Pressemeddelelse

Skatterådet holder møde d. 17. juni om forslaget om forhøjelse af transportfradraget - for at kompensere for stigende priser på benzin og diesel.

Men fradraget bør ikke forhøjes, men tværtimod afvikles. Det anbefales også af OECD som kalder det et tilskud med negativ miljøeffekt. Det gives til en masse mennesker, som kører i bil til arbejde, selv om der egentlig er andre alternativer. Det er befolkningen i oplandet til København, som kører ind til København, og som topper listen over brugere af transportfradrag, selv om der her er udmærket kollektiv trafikbetjening.

Fradraget koster samfundet 2½ mia. kr/år - hvis man korrigerer for, at den øgede kørsel giver øget provenu fra brændstofafgifter bliver det dog kun 1½ mia. kr. Et mindre beløb kunne bruges langt mere målrettet til støtte for folk i udkantsområder. Resten kunne f.eks. bruges til at sænke indkomstskatten - med 0,3%.

Der er mange lande, der ikke har transportfradrag, eller hvor det er sværere at få fradrag for bilkørsel. F.eks. i Sverige og Finland gives kun transportfradrag for bilkørsel, hvis de kollektive trafikforbindelser er dårlige. Det fungerer arbejdsmarkedet i de lande ikke dårligere af.

Transportfradraget er udtryk for at skyde med spredehagl – man får en stor negativ miljøeffekt for at opnå en lille positiv effekt på arbejdsmarkedet, som kunne opnås langt mere målrettet med andre midler. En forhøjelse vil trække i den gale retning og sende det forkerte signal op til klimatopmødet i København til næste år.

Christian Ege, formand Det Økologiske Råd
Yderligere oplysninger: Christian Ege: 28 58 06 98 / 33 18 19 33

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small