Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

13 dage med Infrastrukturkommissionen

Bragt i Politiken

Den 10. januar udkom Infrastrukturkommissionens rapport. Den viste alle de motorveje man kunne bygge, hvis det var ligegyldigt hvor meget CO2 trafikken slap ud – og hvis i øvrigt flere og bredere veje ikke blot var skruen uden ende, som skabte mere trafik og behov for endnu flere veje. Kommissionen nåede sin bizarre konklusion på baggrund af et bizart kommissorium den havde fået fra regeringen: fortæl hvor megen ny infrastruktur der er behov for, hvis vi bare kører løs uden at forsøge at begrænse stigningen i trafikken.

Hvis nogen før havde svært ved at se, at dette ikke var en farbar strategi, så blev det i hvert fald soleklart d. 23. januar. Her udkom EU-kommissionens forslag til udmøntning af medlemslandenes forpligtelser til reduktion af udslip af drivhusgasser frem til 2020. Heraf fremgår bl.a. at i Danmark skal trafikken sammen med landbruget og husholdningerne reducere deres udslip med 20%. Det er utopisk at forestille sig, at landbrug og husholdninger kan reducere så meget, at det kan opveje en fortsat stigning i trafikkens udledninger – og give en samlet reduktion på 20%.

Infrastrukturkommissionen fik altså 13 dage, indtil det stod helt klart, at dens konklusioner ikke har nogen gang på jorden. Regeringen har da også trukket i land. Nu siger man, at man da ikke er absolut og endegyldigt modstandere af tiltag til begrænsning af trafikken, herunder roadpricing. Det vil man måske undersøge senere – f.eks. kunne den kommende Skattekommission jo pege på dette, hvis det ønsker det. Og transportministeren bedyrer, at klimahensyn skam er meget vigtige i trafikpolitikken. Med andre ord, først beder man Infrastrukturkommissionen om at fortælle hvilke vejanlæg der er behov for, hvis trafikken må vokse uhæmmet – hvis vi lader som om der ikke er noget klimaproblem. Bagefter vil man så se på tiltag, som begrænser trafikken og dermed overflødiggør disse anlæg. Hvordan synes I lige selv, at det går?

Regeringen har faktisk selv et mål om at begrænse trafikkens CO2-udslip med 25% inden 2030, set i forhold til 1988 – det svarer til 40% reduktion i forhold til i dag. Men Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, har for nylig udtalt, at regeringen ikke ønsker at sætte tal på reduktionen. Han lægger altså op til at regeringen skal løbe fra sit tidligere løfte. Det er således svært at se sammenhæng i regeringens politik på dette område.

Det Økologiske Råd har derfor søgt at hjælpe regeringen ved at fremlægge en rapport om trafikbegrænsning ”Hvad Infrastrukturkommissionen overså!”.

Christian Ege
Det Økologiske Råd


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small