Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Klimaet i højsædet

Bragt i Jyllands-Posten

SAS HAR netop lanceret sit ti

lbud om CO2-kompensation for flyrejser. Det sker med projekter i ulande leveret af det engelske firma The Climate Neutral Company.

Denne form for kompensation kan være med til at øge opmærksomheden omkring klimabelastningen fra flyvning og være en forløber for mere gennemgribende reguleringer af luftfarten selv om den konkrete miljøeffekt vil være begrænset. Der må rimeligvis stilles nogle krav til ordningen: Den fulde klimaeffekt af flyvningen skal være omfattet, den skal være nem og praktisk for brugeren, og virkningen af projekterne skal være garanteret.

SAS vælger kun at regne med selve CO2-udslippet, selv om den samlede klimabelastning fra flyvning er to-fem gange så stor som CO2-effekten alene. Andre udbydere på markedet, som engelske Climate Care, der er forhandler for British Airways, lægger en faktor på to på udslippet, mens tyske Atmosfair går op på tre, som er omkring FNs klimapanels estimat. Det fører til nogle beløb, der selv om de stadig er relativt små i lidt højere grad kan få os til at tænke over, hvor tit vi flyver. I SAS ordning betales typisk 30–50 kr. for en returrejse inden for Europa og 200 kr. til Thailand.

Ifølge miljøchef Martin Porsgaard mener SAS ikke, at rejsen bliver miljøneutral med det nye tiltag. Men forbrugeren vil tro, at CO2-neutral også betyder klimaneutral. SAS bør derfor give mulighed for at øge det betalte beløb med faktor to til fem og anbefale, at der kompenseres for hele rejsens klimaeffekt.

Nem at bruge

Ordningen bør derudover være nem at bruge. Kompensationen skal optræde som en del af rejsens pris, så arbejdspladsen betaler, hvis det er en forretningsrejse. På nuværende tidspunkt bliver man videredirigeret til udbyderens hjemmeside og skal dér vælge ruten og foretage endnu en kreditkortbetaling. Men SAS har lovet, at betalingen i løbet af kort tid bliver integreret i billetbestillingen.

Det fundamentale krav til et CO2-reduktionsprojekt er, at det er supplerende i forhold til business as usual. Projekterne må altså ikke være lovpligtige, normal skik og brug eller økonomisk lønsomme, så de gennemføres under alle omstændigheder. Dette simple princip kan være svært at føre ud i livet og kontrollere. Det samme gælder for CDM-projekter under Kyoto-protokollen, hvor industrilande med bindende CO2-reduktionskrav udfører projekter i ulande, hvor det oftest er billigere. Tvivl omkring projekternes miljømæssige integritet har medført indførelsen af supplerende standarder for projekter af tilstrækkeligt høj kvalitet. Gold Standard, som er udviklet af bl.a. WWF, er i øjeblikket den eneste sikre garanti for, at CDM-projekterne leverer supplerende reduktioner på en miljømæssigt og socialt bæredygtig måde.

SAS har med sit nye tilbud som en af de få i branchen vist fremsynethed. Det er bare ærgerligt, at SAS ikke har valgt en mere ambitiøs ordning hvad klimaeffekten angår, underbyder selskabet således British Airways og en række selvstændige udbydere. Der er jo tale om en ordning, som giver SAS god miljøomtale uden at koste SAS en krone. Når der kommer en obligatorisk regulering som EUs kvotehandelssystem for fly, er det vigtigt, at ordningen bliver klimaneutral og ikke bare CO2-neutral.

Peter Fisker Skjoldan
Det Økologiske Råds sekretariat


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small