Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Millioner af ulovlige dæk sælges i EU

En test foretaget af de europæiske bildæk-producenter viser at millioner af bildæk der sælges i EU er ulovlige på grund af et for højt indhold af de kræftfremkaldende PAH-stoffer.

Af de undersøgte 110 forskellige slags dæk, viste 11% et ulovligt højt indhold af PAH.

"Det er bekymrende at en så stor del af de dæk, der sælges i EU er ulovlige. Der er rigtig god grund til at minimere disse stoffer i dæk da de frigives til luften i takt med at dækkene slides ned”, siger Jeppe Juul, trafikmedarbejder i Det Økologiske Råd.

En betydelig del af de fine partikler, som måles i byluften, stammer fra dækstøv. De undersøgte PAH-stoffer kan fremkalde kræft, forårsage arvelige genetiske skader og medføre fosterskader. Derfor har det fra 1. januar 2010 været forbudt at producere dæk, der indeholdt blødgøringsolie med mere end 10 mg PAH/kg. Disse regler er indført i henhold til EUs kemikalieforordning REACH.

“På denne baggrund har vi bedt Miljøstyrelsen om at undersøge sagen. Det er vigtigt at disse regler håndhæves hurtigt og effektivt, og at der gives sanktioner af en sådan størrelse at det ikke kan betale sig at overtræde loven”, slutter Jeppe Juul.

Alle de ulovlige dæk var produceret i Kina. Dæk mærket med miljømærket Svanen må slet ikke indeholde PAH i slidbanen.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small