Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Behov for partikelfiltre på moderne benzinbiler

Et høringssvar fra Det Økologiske Råd får Danmark til at ændre holdning

EUs tekniske komite for motorkøretøjer har netop foreslået, at benzinbiler med direkte indsprøjtning kan forurene 10 gange mere end dieselbiler frem til 2018. Derved bliver moderne benzinbiler fremover det sorte får i flokken. Takket være et høringssvar fra Det Økologiske Råd har Danmark netop ændret holdning og stemmer mod forslaget.

Hidtil har det været god latin, at dieselkøretøjer var hovedansvarlige for forureningen med ultrafine partikler i de danske byer. En forurening, der hvert år koster mange hundrede for tidlige dødsfald, titusinder af luftvejslidelser (bronkitis og astma) og hundredetusinder af sygedage.

Derfor stilles krav om, at nye persondieselbiler maksimalt må udlede 600 milliarder partikler/km. Derfor har alle nye persondieselbiler påmonteret et lukket partikelfilter. Traditionelle benzinbiler udleder færre partikler. Grundet EU's strammere krav til brændstofeffektivitet anvender et hastigt stigende antal nye benzinbiler imidlertid direkte indsprøjtning, hvilket nedbringer brændstofforbruget og derved CO2-udslippet. Til gengæld eksploderer partikelforureningen fra disse benzinbiler.

EUs tekniske komite for motorkøretøjer foreslår nu, at benzinbiler med direkte indsprøjtning frem til 2018 skal have lov til at forurene 10 gange mere end nye dieselbiler forurener i dag, hvad angår de særlig sundhedsskadelige ultrafine partikler.

Det Økologiske Råd kan ikke acceptere, at Danmark støtter forslaget, der vil tillade at benzinbiler med direkte indsprøjtning kan udlede 6.000 milliarder partikler pr. km helt frem til 2018. Danmark skal i stedet tilslutte sig den ambitiøse fløj i EU, der ønsker at benzinbiler med direkte indsprøjtning allerede fra 2015 (euro 6) er nede på samme forureningsniveau som nye dieselbiler er i dag. Og det er i tilknytning hertil vigtigt, at kravet ikke bare opfyldes under standard testbetingelser, men også i praksis, da køretøjer erfaringsmæssigt forurener meget mere i praksis. Dette opnås ved at påmontere lukkede partikelfiltre på benzinbiler med direkte indsprøjtning. Ekstraomkostningerne til montering af filtre er under 1.000 kr. pr. benzinbil med direkte indsprøjtning.

Miljøministeriet har hidtil indstillet, at Danmark støtter komiteens forslag. Men et høringssvar fra Det Økologiske Råd fik ministeriet til at skifte holdning, så Danmark i stedet støtter Det Økologiske Råds krav om, at benzinbiler allerede i 2015 skal ned på samme forureningsniveau som diesel i dag.

”Det er et stort tilbageskridt for folkesundheden, hvis forslaget besluttes, så benzinbiler i tests får lov til at forurene 10 gange mere end nye dieselbiler frem til 2018. Og endnu mere i praksis. Udviklingen sættes 10 år tilbage.” siger Kåre Press-Kristensen, luftforureningsekspert ved Det Økologiske Råd.

Yderligere oplysninger:

Kåre Press-Kristensen, civilingeniør, Ph.D., HD(A), ved Det Økologiske Råd, tlf. 22 81 10 27.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small