Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

International skibsfart skal levere reduktioner og finansiering

Kyoto-protokollens paragraf 2.2. siger, at international luftfart er undtaget fra protokollen og behandles i hhv. organisationerne ICAO og IMO, som opfordres til reduktioner. Det er bare ikke sket, og under hensyn til alvorligheden af klimatruslen, så må det ændres.

Danmark har lige sendt et nyt forslag til IMO, den Internationale Maritime Organisation. Forslaget etablerer en ny konvention under IMO og indebærer, at skibe, som anløber havne i de rige lande, skal dokumentere, at der er betalt afgift for brændstof købt de sidste 90 dage inden anløb.
Det danske forslag er smart fordi det tilsyneladende sikrer, at skibe betaler afgift af hele turen uden at komme i konflikt med princippet i Kyoto-protokollen om, at reduktioner skal ske i de rige lande, og kun i de rige lande.

Afgiften skal bruges til forskning i energieffektivisering i nye skibe, til køb af kreditter for at kompensere for skibsfartens udledning og til finansiering af tilpasning til klimaforandringerne i de fattigste lande.

Men der er også nogle problemer, som skal løses i det danske forslag. Forslaget bygger udnytter f.eks. ikke forhandlingerne i København til vedtagelser, som sikrer, at IMO faktisk får fart på.

Arbejdsgruppen om fly og skibe i Climate Action Network har derfor udarbejdet en lang række spørgsmål til det danske forslag, og skriver på forslag til tekst på COP15 i København, som kan sikre at IMO efter så mange år endelig får vedtaget en brugbar aftale.

Centrale krav til klimamødet i København er blandt andet, at IMO skal sikre, at der sker reduktioner i skibsfartens udledninger, at IMO vedtager et forslag, som kan opstartes i 2013 sammen med næste periode af Kyoto-protokollen, og at IMO sikrer, at afgiften er høj nok til at give et tilstrækkeligt stort milliard-beløb til den tilpasning, som i udstrakt grad mangler finansiering fra de rige lande.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small