Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Akut behov for afgift på brændeovne

Det Økologiske Råd opfordrer regeringen til at indføre afgifter på privat brændefyring.

D. 15. marts 2012

Det Økologiske vil ikke sætte præcise tal på, hvor mange danskere, der hvert år dør for tidligt eller bliver alvorligt syge pga. brændefyring. Men det er alt for mange. Forureningen kan naturligvis reduceres ved korrekt fyring, men brændefyring vil stadig være langt mere sundhedsskadeligt for brugeren og naboerne end anden opvarmning f.eks. fjernvarme, varmepumper, træpillefyr m.v.

Brændefyring er i dag som en af de eneste varmekilder undtaget fra afgifter. De miljørigtige alternativer kommer ikke i spil før brændefyring sidestilles afgiftsmæssigt med andre varmekilder – dette kan med fordel ske via en grøn ejerafgift på brændefyring. Vi opfordrer regeringen til at indføre en sådan afgift. Vi foreslår 4.000 kr./år for svanemærkede ovne i byzone og 8.000 kr./år for ikke-svanemærkede. I landzone foreslår vi afgiftsfritagelse for svanemærkede ovne, da der er færre alternative varmekilder på landet.

”Det er jo paradoksalt, at brændefyring er fritaget fra miljøafgifter, da det er den mest sundhedsskadelige varmekilde. Det motiverer ligefrem danskerne til at forurene.” siger luftforureningsekspert Kåre Press-Kristensen ved Det Økologiske Råd.

Selv de bedste miljømærkede brændeovne forurener under helt optimale fyringsforhold i laboratorietests over 100 gange mere end fjernvarme incl. røgen fra kraftværkerne. I villakvarterer med brændefyring måles forurening med partikler og tjærestoffer på samme niveauer som på Københavns mest forurenede gader i myldretiden. Koncentrationen i boliger med brændeovne kan nå samme niveau. Brændefyring er derved en alvorlig kilde til luftforurening i vores villakvarterer, hvor mange netop bor for at få ren luft.

Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at udfase oliefyr. Dette får forurening fra brændefyring til at eksplodere, med mindre der samtidig indføres en afgift på privat brændefyring, så oliefyret udskiftes med miljørigtige alternativer f.eks. varmepumper eller træpillefyr. Man kunne med fordel bruge en del af indtægten fra en brændeovnsafgift til at støtte en overgang til renere varmekilder og efterisolering.

Endelig gennemfører EU næste år en stramning af National Emission Ceiling (NEC) direktivet, hvor der stilles krav til de enkelte medlemsstaters partikeludslip i forsøget på at reducere den partikelforurening, der hvert år betyder flere tusinde for tidlige dødsfald og titusinder af alvorlige syge i Danmark. Da brændefyring står for ca. 60% af det danske partikeludslip, bliver der derfor akut behov for at reducere partiklerne fra brændefyring.

Læs også Det Økologiske Råds folder om brændefyring 120402_folder_braendefyring (129.09 kB)

Yderligere oplysninger

Kåre Press-Kristensen, civilingeniør, Ph.D., HD(A) ved Det Økologiske Råd: tlf. 2281 1027     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small