Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Det Økologiske Råd fremlægger banebrydende undersøgelse af partikelforurening i lufthavne

Luftforurening med ultrafine partikler i lufthavne er et overset arbejdsmiljøproblem. I dag offentliggør Det Økologiske Råd og 3F Kastrup verdens første publikation, der dokumenterer medarbejdernes eksponering for luftforurening i lufthavne.

Luftforureningen i lufthavne skal reduceres
Luftforurening med ultrafine partikler i lufthavne er et overset arbejdsmiljøproblem. Endnu et kræfttilfælde er nu anerkendt i Københavns Lufthavn. På globalt plan kan forureningen påvirke op mod en million ansatte. I dag offentliggør Det Økologiske Råd og 3F Kastrup verdens første publikation, der dokumenterer medarbejdernes eksponering for luftforurening i lufthavne.

Målingerne fra danske lufthavne udgør et helt unikt studie i international særklasse. De dokumenterer, at en stor gruppe ansatte i Københavns Lufthavn i gennemsnit indånder 2-3 gange så mange skadelige ultrafine udstødningspartikler over en arbejdsdag, som hvis de arbejdede på H.C. Andersens Boulevard i myldretiden. De ultrafine partikler afsættes i de yderste forgreninger af lungerne og overføres til blodet.

Da der forsat ikke eksisterer luftkvalitetskrav eller arbejdsmiljøgrænseværdier for ultrafine partikler er der ingen lufthavne (eller andre arbejdspladser), der rutinemæssigt måler forureningen. Målingerne fra publikationen dokumenterer med al tydelighed, at et væsentligt arbejdsmiljøproblem derved overses. Derfor skal snarest etableres grænseværdier, der tager højde for skadelige ultrafine udstødningspartikler.

”Jeg vidste godt, at forureningen i lufthavnen var høj, men jeg blev godt nok overrasket over, hvor højt niveauet rent faktisk er” siger Kåre Press-Kristensen, luftforureningsekspert ved Det Økologiske Råd.

De primære kilder til forureningen med ultrafine partikler er udstødning fra dieselmotorer til handling (læsning og aflæsning af fly), flyenes hjælpemotorer (APUer) og flyenes hovedmotorer. Der er ingen krav vedr. ultrafine udstødningspartikler fra disse motortyper. Det er der til gengæld til nye dieselbiler, som i modsætning til de andre motorer skal opfylde EU's euro-normer.

Publikationen anviser ligeledes en række løsningsmuligheder på flere forskellige niveauer. De enkelte medarbejdere skal f.eks. huske at slukke motorer når muligt. En lufthavn kan stille krav om filtre på dieselmotorer, krav om flere elmotorer og indføre forureningsbegrænsende logistik. De internationale organisationer (ICAO, EU m.v.) kan beslutte svovlstandarder for jetfuel, der i dag kan indeholde 100 gange mere svovl end diesel - selv om svovlen ikke har gavnlig effekt men blot øger forureningen.

Undersøgelsen har fået stor opmærksomhed i de europæiske lufthavnens organisation (ACI Europe).

Publikationen er baseret på flere års detaljerede målinger i danske lufthavne foretaget af DCE  ved Aarhus Universitet, Københavns Lufthavn og Det Økologiske Råd. Publikationen er udarbejdet af Det Økologiske Råd i tæt samarbejde med 3F Kastrup og Københavns Lufthavn. Publikationen er finansieret af Københavns Lufthavn, Brancheforeningen for Dansk Luftfart og EU. Det er det første studie af sin slags.
Publikationen er gratis og kan frit downloades fra www.ecocouncil.dk (kun på engelsk).

Yderligere oplysninger
Kåre Press-Kristensen, civilingeniør, Ph.D., HD(A) ved Det Økologiske Råd: tlf. 22811027
(Uddybning, billeder og grafer, der frit kan anvendes, findes på vedlagte PP-præsentation).


1)  Tidligere DMU – Danmarks Miljø Undersøgelser


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small