Grænsehandlen er det rene Ebberød Bank

Det Økologiske Råd opfordrer til debat om miljøskadelig grænsehandel.

Som Pengemagasinet onsdag dokumenterede, så koster grænsehandlen de danske skatteydere 1,5 kæmpehospital årligt. Samtidig skader det miljøet. CO2-forureningen fra grænsehandel svarer til, at en dansker kører to gange rundt om jorden i bil hver eneste time døgnet rundt 365 dage om året. Dertil kommer luftforureningen. Samtidig øger grænsehandlen behovet for sengepladser, da det i høj grad er de usunde vare, der ryger først i indkøbskurven syd for grænsen. Det Økologiske Råd ønsker at rejse en folkelig debat om grænsehandlen.

Det har længe været velkendt, at grænsehandlen er et stort nationaløkonomisk problem, fordi handlen snyder statskassen for flere milliarder kr. årligt i afgifter, koster danske jobs og stimulerer netop det overforbrug af usunde varer, der er med til at gøre fedmeepidemien til et forsat større samfundsproblem.

Men også miljømæssigt er grænsehandlen et alvorligt problem. Den manglende pant på tyske dåser reducerer genbruget og fører til tusindvis af tomme dåser i naturen. Grænsebutikkerne reklamerer med pesticider, som ikke må købes i Danmark. Også transportens klimabelastning, luft- og støjforurening er et markant miljøproblem. Dertil kommer belastningen fra det overforbrug grænsehandlen skaber.

Helt paradoksalt bliver det, når udgifter til transport medregnes, for så kan grænsehandlen kun sjældent betale sig privatøkonomisk – særlig set i lyset af, at turen ofte stimulerer ekstra forbrug og tager meget længere tid end at handle lokalt. For slet ikke at tale om tiden til at forbrænde de ekstra overflødige kalorier. Mange fremfører, at turene til grænsebutikker primært har sociale formål. Men her er jo andre muligheder, f.eks. en god tur i skoven – og så handle lokalt. Det ville være bedre for privatøkonomien, samfundsøkonomien og miljøet – og vel også hyggeligere end at sidde i en bil på motorvejen.

Citater

”Først udledes 40.000 tons CO2, når lastbilerne kører øl og sodavand til grænsebutikkerne. Derefter udledes 60.000 tons CO2, når private kører øl og sodavand tilbage igen. Det er jo det rene Ebberød Bank” siger seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd.

”Grænsehandlen koster skatteyderne mere end et kæmpehospital årligt i tabte afgifter og øger samtidig behovet for hospitalssenge, fordi handlen stimulerer danskernes overforbrug af øl, sodavand m.v. Dertil skal lægges alle miljøproblemerne.” fortsætter Kåre Press-Kristensen.

”Vi har brug for en debat om grænsehandel, ligesom den vi f.eks. har haft om rygning og sort arbejde. Det har næsten været tabu at sige noget kritisk om grænsehandel” slutter Press-Kristensen

Yderligere oplysninger

Kåre Press-Kristensen, civilingeniør, Ph.D., HD(A) ved Det Økologiske Råd: tlf. 22 81 10 27

 

Link til udsendelsen: www.dr.dk/DR1/penge/#/52457


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

"Skibet er ladet med" - åbent møde om det kommende energiforlig
Ons d. 26. april 2017 kl. 14.30 - 17.30
Store Kannikestræde 19, 1. sal 1169
Program >>
Generalforsamling,
Det Økologiske Råd

Arrangementet er for foreningens medlemmer
Ons d. 26. april 2017 kl. 18.00

 

Plastic - ikke så fantastic
SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

 

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis