Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

EUs nye støjkrav lader larmende biler gå fri

Efter en vigtig afstemning i Europaparlamentet i dag står det klart at fremtidens personbiler kommer til at støje mindre, mens nogle af de mest larmende køretøjer som fx lastbiler og sportsbiler får lov til at larme det samme eller mere end i dag.

“Desværre valgte parlamentets flertal at følge bilindustriens anbefalinger, hvilket betyder at de mest larmende køretøjer slipper forholdsvis let og at man ikke får den effekt på den samlede støjbelastning som der var lagt op til med Kommissionens forslag”, siger Jeppe Juul trafikmedarbejder i Det Økologiske Råd.

Det er bl.a. sportsbiler og lastbiler, der nu står til mere lempelige støjkrav, stemt igennem af primært den konservative gruppe og socialdemokrater i bilproducerende lande som Italien og Spanien.

“Beklageligvis lykkedes det samtidig for bilindustrien at få introduceret en række smuthuller i lovgivningen. Bl.a. behøver de ikke teste støjniveauet på køretøjerne på helt de samme køretøjer, som kommer på vejene, ligesom køretøjerne gerne må testes på slidte, overpumpede og dermed mere støjsvage, dæk”, siger Jeppe Juul.

Trafikstøj har stor betydning for menneskers sundhed, og står i Danmark bag omkring 5% af alle tilfælde af diabetes og slagtilfælde.

Vi havde gerne set at de nye krav træder hurtigere i kraft, og at de mest larmende køretøjer var blevet markant dæmpet. Koblet med den overordnede stigning i vejtrafikken er dagens beslutning desværre bare ikke godt nok.”, siger Jeppe Juul.

Samtidig besluttede EU parlamentet, at stille biler som elbiler og hybridbiler, fremover skal have et tvunget støjsystem, der skal kunne aktiveres når bilen kører mindre end 20 km/t.

“Det er tankevækkende at vi er blevet så vant til støj, at man nu vil kræve støj tilsat på stille biler. Der er ingen danske erfaringer, der viser at det skulle være nødvendigt at tilsætte lyd til elbiler og det virker derfor som noget af en overreaktion”, siger Jeppe Juul.

Trafikstøj koster omkring 2,1 mia. kr årligt i Danmark.

Yderligere oplysninger

Jeppe Juul, mobil 30299982

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small