Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Offentligt møde om ”Dieselgate”

På baggrund af afsløringer om svindel med bilers forurening og testresultater i bilindustrien, holder Politiken og Det Økologiske Råd et seminar onsdag d. 20. april kl. 15-17.30. ”Dieselgate” afholdes i Politikens Foredragssal, Vestergade 28, København

Pressemeddelelse:

Offentligt møde om ”Dieselgate” – svindel med bilers forurening

Politiken og Det Økologiske Råd holder seminar onsdag d. 20. april, 2016 kl. 15-17.30 om ”Dieselgate” i Politikens Foredragssal, Vestergade 28, København

I september 2015 blev det afsløret, at VW-koncernen har snydt med målinger af luftforurening (NOx-udslip) fra deres biler (Volkswagen, Audi og Skoda). Der var installeret snyde-software, der skjulte den reelle luftforurening. Dermed kan VW-koncernen se frem til bøder og sagsanlæg i milliardklassen.

EU's krav til nye bilers CO2-udledning er længe blevet undergravet af manipulation fra bilproducenterne. Bilerne udleder i dag i gennemsnit ca. 40 pct. mere CO2/km, end fabrikanterne opgiver. I 2001 var det ”kun” 8 pct. Det betyder samtidig at forbrugerne bliver snydt, når de køber en bil, som på papiret kan køre langt længere på literen end den kan i virkeligheden.
Vi stiller skarpt på hvordan det går med at rydde op i skandalen. Hvorfor var det USA, der skulle opdage svindlen, når det er Europa, som har langt de fleste dieselbiler? Er det de bilproducerende lande, som trækker tænder ud på EU's kontrol med bilernes forurening?

”Det er pinligt, at det var USA der skulle opdage svindlen med test af dieselbilers luftforurening, når det er Europa, der har alle dieselbilerne”, siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege.

Der vil være oplæg af nogle af Europas førende eksperter - Greg Archer, Clean Vehicles Director, Transport&Environment, Bruxelles og prof. Eckard Helmers, Birkenfeld Universitet i Tyskland. Desuden Kåre Press Kristensen og Jeppe Juul, Det Økologiske Råd.

Eckard Helmers vil stille spørgsmålet, om diesel biler har en fremtid i Europa. Man bør se på den langsigtede effekt af dieselbiler. Udover CO2 udsender dieselbiler såkaldt clack carbon, dvs. sodpartikler. Disse har også en negativ virkning på klimaet, da de kan transporteres helt til Arktis. Her sætter de sig på isen og farver denne mørkere, hvilket øger varmeoptagelsen, da reflektionen af solens stråler reduceres. Hvis effekten af black carbon medregnes, vil brug af diesel biler ikke mindske klimabelastningen sammenlignet med benzinbiler. Professor Helmers vil også belyse, hvad alternativet til dieselbiler kan være i Europa.

”Hvis man inddrager hele klimaeffekten og luftforureningen, er der ingen saglige argumenter for at vi skal køre i dieselbiler”, udtaler prof. Eckard Helmers, Birkenfeld Universitet.

Greg Archer vil skitsere hvordan vi kan rette op på Europas fejlslagne og miskrediterede system for test af biler – herunder hvordan vi tackler bilfabrikanternes snyd, for svag og ineffektiv regulering, forældede regler og alt for langsom genopretning.

Miljøorganisationen Det Økologiske Råd har længe været aktiv i kampen for at reducere luftforurening og CO2-udslip fra biler. Se bl.a. http://shop.ecocouncil.dk/varedetaljer.asp?shopid=851152&funique=242&kat=18&hkat=10&varegruppe=5.

Mødet er på engelsk. Ordstyrer: transportforsker Per Homann Jespersen, RUC, Tilmelding på www.Politikenbillet.dk. Deltagergebyr, rabat for abonnenter på Politiken samt medlemmer af Det økologiske Råd. Støttet af Europanævnet.

For mere information
Christian Ege, Det Økologiske Råd: 33 18 19 33 / 28 58 06 98
Jeppe Juul, Det Økologiske Råd: 30 29 99 82
Kåre Press Kristensen, Det Økologiske Råd: 22 81 10 27


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Plastic - ikke så fantastic

SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

 

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis