Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Renere og mere sikre lastbiler på vej

EU-kommissionen har i dag foreslået at indføre effektivitetskrav for lastbiler, således at nye lastbiler i 2025 skal bruge 15 procent mindre brændstof end i dag, og dermed også udlede mindre CO2. Det vækker glæde hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

Kommissionen foreslår samtidig et mål på 30 procent reduktion i 2030. Ifølge Kommissionen vil de nye lastbiler årligt medføre 5.000 euro i sparede brændstofafgifter pr. lastbil.

”Det er et rigtigt godt første skridt, som er et vigtigt bidrag til at nedbringe CO2-udledningen fra transport”, siger Jeppe Juul, transportmedarbejder i Det Økologiske Råd.

Lastbiler har ikke tidligere været omfattet af brændstofkrav, selvom de står bag 22 procent af CO2-udledningen fra køretøjer i EU. I lande som USA, Japan, Kina og Canada er der allerede krav.

”Vi havde selvfølgelig gerne set et mere ambitiøst forslag. Vi har voldsomt brug for at få CO2-udlednigen under kontrol, og de områder, hvor der både spares penge og CO2, skal udnyttes så meget som muligt”, siger Jeppe Juul.

En række lande og store virksomheder som fx IKEA, Unilever, Carrefour and Nestlé har krævet en reduktion på 24 procent i 2025, og EU-kommissionens forslag er således en del lavere.

”Det er vigtigt, at brændstofbesparelserne leveres i den virkelige verden, og ikke undermineres af bogholderkneb eller testmanipulering, siger Jeppe Juul.

Ny standard skal give sikrere lastbiler
Kommissionen har også foreslået verdens første standard for visuelt udsyn i lastbilen, der vil gøre det nemt at fremstille markant sikrere lastbiler end i dag. Hvert år dræbes 3.850 mennesker i EU i ulykker med lastbiler, et tal der med den nye standard formentligt vil blive begrænset fremadrettet.

”Den nye standard vil gøre det muligt at begrænse antallet af højresvingsulykker, og gøre det nemt at stille krav i forbindelse med fx offentlige udbud”, siger Jeppe Juul.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small