Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Høringssvar 2009

Høring af forslag til lov om biobrændstoffer

Vi finder ikke,at der er perspektiv i at kræve et minimum af biorændstoffer tilsat benzin og diesel, bl.a. fordi bæredygtighedskravene er alt for slappe, herunder kravet om mindst 35% CO2-reduktion i 2010 - kombineret med de skadelige bieffekter ved især 1. generations biobrændstoffer, som vil være dominerende de første år.

De 5,75% vil ikke kunne opfyldes ved indenlandsk produktion i EU og må forventes direkte eller indirekte at føre til opdyrkning af naturområder i ulande.
Vi må i særlig grad tage afstand fra bestemmelsen (side 6 2. afsnit): "For biobrændstofproduktionsfaciliteter,
der var i drift i januar 2008, skal 35 pct. drivhusgasfortrængningen først gælde fra 1. april 2013." Dvs. at selv de allermindst bæredygtige systemer kan fortsætte i endnu 4 år.
Bioethanol er meget ineffektiv i forhold til f.eks. dyrkning og forbrænding af energipil, jfr. f.eks.:
Karsten Hedegaard, Kathrine A. Thyø og Henrik Wenzel, som i en livscyklusanalyse har påvist, at dyrkning af energipil frem for majs (til 1.g bioethanol) på et givet landbrugsareal kan være meget mere fordelagtigt ud fra et klimaperspektiv. Hvis energipilen bliver brændt af i kraft-varmeværker kan det give en besparelse af drivhusgasser (i CO2-ækvivalenter) på over det dobbelte i forhold til produktion af 1. gen. bioethanol.

Vi finder, at der i stedet bør satses på elbiler samt på øget differentiering af beskatningen efter bilers CO2-udslip. Således bør differentieringen af registreringsafgiften, som blev indført i 2007, skærpes. I stedet for 4.000 kr for hver km, en bil kører mere end hhv. 16 (benzin) og 18 (diesel) km/l - og 1000 kr for hver km, den kører kortere - bør begge satser hæves til 6.000 kr.


venlig hilsen

Christian Ege
formand, Det Økologiske Råd

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small