Arrow
Arrow
Sig nej til mikroplast
Slider

Høringssvar 2010

Høringssvar fra Det Økologiske Råd på Revision af Svanemærkning af gulve

Vi godkender forslaget med følgende bemærkninger:

K17 Biocider
I kriteriedokumentet er angivet, at biocider ikke må tilsættes med formål at desinficere eller for antibakteriel effekt. Denne holdning tilslutter Det Økologiske Råd sig.

I baggrundsdokumentet står til gengæld:
”Inget krav ställs på biocider som tillsätts ytbehandlingsprodukter i konserverande syfte. Tillverkare av exempelvis vattenbaserade ytbehandlingsprodukter för golv-beläggningar kan använda sig av en liten mängd konserverande biocider i ytbehand-lingsprodukten färdig för bruk. Genom användning av konserverande biocider garanteras produkternas hållbarhet och anses därför viktig för ytbehandlingsproduktens funktion.”

Der er måske tale om en sproglig/oversættelsesmæssig ting, men det virker umiddelbart som om der er en modsigelse mellem baggrundsdokumentet og K16 og så kriteriepapirets K17, og det står ikke klart for os om K17 også gælder for K16. Vi tænker at der måske kunne være brug for en præcisering.

K18 Nanomaterialer:
K18 - kriterieforslag:
”Nanometaller, nanomineraler, nanokarbon- eller nanofluorföreningar får inte aktivt tillsättas golvet, om det inte finns dokumentation som styrker att användningen inte kommer att medföra miljö- eller hälsoproblem och att det är viktigt för golvets funktion.”

Det Økologiske Råd finder denne tilgang vanskelig at håndtere. Vi mener, at vidensniveauet i forhold til at kunne vurdere nanomaterialer i dag ikke er tilstækkeligt samt tvivl og usikkerheder er for store til at det virker realistisk, at Miljømærkesekretariatet med rimelighed skal påtage sig den rolle at vurdere de enkelte tilfælde for sig. Vi mener tillige, at det markedføringsmæssigt er et uklart signal at sende, at Svanemærkede gulve kan indeholde nanomaterialer ud fra en vurdering. Vi mener derfor, at det på nuværende tidspunkt vil være uansvarligt ikke at lave et forbud mod nanomaterialer i svanemærkede gulve.

For spørgsmål, kontakt:
Jeppe Juul eller Susanne Bruun Jakobsen, Det Økologiske Råd tlf. 33 15 09 77


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

"Skibet er ladet med" - åbent møde om det kommende energiforlig
Generalforsamling,
Det Økologiske Råd
Arrangementet er for foreningens medlemmer
Ons d. 26. april 2017 kl. 18.00
Store Kannikestræde 19, 1. sal 1169

 

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis