Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Høringssvar 2010

Høringssvar vedr. afgiftslovforslag med relation til finanslov 2011 (kraftvarme, hotelmoms og færdselsskadede biler) j.nr. 2010-231-0039.

Til Skatteministeriet,
Att. Jens Peter Licht

Det Økologiske Råd finder ikke, at der er taget tilstrækkelige miljøhensyn ved disse afgiftsomlægninger, idet der er forhold som ike er inddraget i den korte miljøvurdering, som er vedlagt forslagene.

Kraftvarme
Det anføres, at afgiftsændringen vil fremme vedvarende energi. Men som vi kan vurdere det, vil det også fordyre fjernvarme sammenlignet med olie og gas, hvilket vil have en negativ miljømæssig effekt. Forslaget reducerer tilskyndelsen til udskiftning af individuelle olie- og gasfyr med fjernvarme. Ønsker man alligevel at gennemføre tiltaget, bør det suppleres med incitamenter til at skrotte olie- og gasfyr, f.eks. en ejerafgift på sådanne fyr. Provenuet kunne bruges til forsat tilskud til varmepumpe-, sol- og fjernvarmeløsninger.

Lavere hotelmoms
Vi støtter at lempe momsen på tjenesteydelser, som er løntunge og har et lavt forbrug af energi og ressourcer. Men dette gælder kun delvist for hoteller, fordi flere hotelovernatninger samtidig øger mængden af flyrejser. Desuden har mange hoteller et alt for højt energiforbrug til opvarmning, el m.v. Det ville være bedre at lempe momsen på indenlandske tjenester som teater, børneforlystelser, reparationsarbejde m.v., som har et lavere ressourcetræk.
Hvis man endelig vil lempe hotelmomsen, bør det følges af skærpede miljø- og energikrav til hoteller. Selv de hoteller, som har Den Grønne Nøgle eller Svanemærket for hoteller, har et højt energiforbrug, idet kravene her er slappe – specielt hvad angår hotelbygningernes energiklasse.

Færdselsskadede biler
Man sænker grænsen for max. reparationsbeløb fra 75 til 65% af brugtvognsprisen. Det anføres i resumeet, at forslaget vil begrænse både CO2 og luftforurening. Men der mangler en konsekvens-analyse. Det koster jo ganske meget CO2 at fremstille nye biler, hvilket burde sættes over for den CO2-gevinst, der kan være ved at gå fra en ældre til en nyere bil.

Venlig hilsen

Christian Ege
Sekretariatsleder, Det Økologiske Råd


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small