Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Høringssvar 2011

Høringssvar til ”Ændring af bekendtgørelse om bundmaling”:

Først vil Det Økologiske Råd (DØR) takke for muligheden for at afgive høringssvar.

DØR kan ikke støtte, at stoffer der er klassificeret som R53 bliver tilladt helt frem til 2015. De bør udfases hurtigst muligt (per 1. januar 2012, som der står i gældende bekendtgørelse). Dette bør ske på baggrund af, at mange videnskabelige undersøgelser allerede har belyst de alvorlige økotoksikologiske effekter af brugen af biocidholdige bundmalinger. Både akkumulering af kemikalier i organismer og sediment, samt alvorlige deformiteter i reproduktionsapparatet hos visse arter af bløddyr er blevet påvist.

Der findes allerede mulighed for mekanisk rensning i mange havne, og da der er tale om fritidsbåde mener vi, at denne metode bør være fyldestgørende.

Da bekendtgørelsen omhandler begrænsning af import, salg og anvendelse af biocidholdig bundmaling, stiller DØR sig uforstående overfor en udsættelse af forbuddet mod brug af bundmalinger, der kan skade vandmiljøet! Allerede i 2008 blev forbuddet mod ikke vandnedbrydelige bundmalinger (R53) til fritidsbåde udskudt fra 1. januar 2009 til 1. januar 2012. Dette var med begrundelsen, at der stadig ikke var egnede alternativer, og arbejdet for at udvikle alternativer til de traditionelle bundmalinger blev styrket med midler til bundmalingsprojekter fra en pulje på 10 millioner kroner. Endnu en udskydelse (vil i givet fald blive den fjerde) af forbuddet vil utvivlsomt sænke motivationen for at forske i egnede alternativer.

Desuden mener DØR, at der bør arbejdes målrettet mod, at bekendtgørelsen om bundmaling snarest muligt også kommer til at gælde skibe over 25 meter, hvilket også vil øge incitamentet for at deltage i forskningen inden for alternativer til biocidholdige bundmalinger. Dog er det vigtigt med cost-benefitanalyser i forhold til industrisejlads, hvor bl.a. nedsat hastighed pga. begroet køl kan medføre øget brændstofforbrug. Dette mener vi dog ikke spiller ind ved fritidssejlads.

 

Med venlig hilsen

 

Lone Mikkelsen

Kemikaliemedarbejder,

Det Økologiske Råd


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small