Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Undtagelser fra begrænsning af anvendelsen af bly i elektrisk og elektronisk udstyr inden for (RoHS-direktivet)

Det Økologiske Råds kommentarer til en række rammenotater om undtagelser fra begrænsning af anvendelsen af bly i elektrisk og elektronisk udstyr inden for Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/65/EU (RoHS-direktivet)  

 Direktivets bilag III og IV indeholder en optegnelse over de materialer og komponenter i elektrisk og elektronisk udstyr, til specifikke anvendelser, som er fritaget fra begrænsning i henhold til direktivet. Undtagelserne har en varierende udløbstid, typisk 5 år.

M50-18 cermetbaserede komponenter til trimmerpotentiometre

Undtagelserne har en udløbstid som varierer i kategorierne. Det Økologiske Råd anbefaler at der er særlig fokus på udfasning af komponenter med indhold af bly som anvendes i

kategori 1-7 og 10, som bl.a. omfatter store og små husholdningsapparater, legetøj og fritid- og sportsudstyr, it- og teleudstyr. I betragtning af, hvor skadelig bly er særligt ift. børn, så bør undtagelsen som minimum IKKE forlænges til legetøj. Det bør være vigtigere, at børn ikke udsættes, end at de har adgang til specifikt legetøj, hvor anvendelsen af bly er nødvendig.

Generelt bør muligheden for genanvendelse og recirkulation af elektroniske materialer og komponenter have en høj prioritet i reguleringen.

Med den korte frist har vi ikke haft tid til at se på, hvordan man definerer blyindhold - om det er afgivelse eller totalindhold. Vi ved, at det tidligere var et problem, bl.a. i legetøjsdirektivet, at man kun så på afgivelse af bly, testet enten ved spytsimulering eller simulering af mavesyre. Analyser viste dengang, at der kunne gemme sig et højt totalindhold bag en meget lav afgivelse. Dermed tog man ikke højde for mekanisk slid på bl.a. legetøj, som gør at bly kan havne i husstøv, hvorfra børn så kan indtage det. Det er derfor vigtigt, at der er grænser for totalindhold af bly – og tungmetaller i det hele taget – og ikke blot afgivelse.

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i